Arbeidsmarktdiscriminatie door uitzendbureaus

30 januari 2018

“Liever geen Marokkanen, Turken of Surinamers inhuren?” Dat kan bij een groot aantal uitzendbureaus. Dit blijkt uit een steekproef van Radar. Van een eerlijke sollicitatie is in zo’n geval geen sprake. Onbegrijpelijk dat dit kan.

Redacteuren van Radar belden met 6 uitzendbureaus in Arnhem blijkt uit navraag bij de redactie. In het gesprek werd door de redactie gezegd dat het kantoor recentelijk een vervelende ervaring heeft gehad met Marokkanen, Surinamers of Turken. Kan de intercedent daar rekening mee houden? Van de 6 benaderde uitzendbureaus in Arnhem hebben er 3 de vraag positief beantwoord, 2 bureaus legde de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever neer en 1 uitzendbureau zei nee.

Het mag niet uitmaken wat je afkomst, leeftijd of geslacht is. Je moet zeker kunnen zijn van een eerlijke sollicitatie. Als je je best doet en je wil vooruit komen in het leven verdien je een eerlijke kans op een baan, ongeacht waar je woont, hoe je heet of wat je sekse is.

Arbeidsmarktdiscriminatie komt al jaren voor en moet worden bestreden. De PvdA wil daarom dat de gemeente Arnhem er nu echt werk van maakt en geen zaken meer doet met bedrijven waarvan is gebleken dat zij zich schuldig maken aan discriminatie. Landelijk wil de PvdA dat de Inspectie SZW meer mogelijkheden krijgt om discriminatie op te kunnen sporen en tegen te gaan door het inzetten van mystery guests. Ook moeten werknemers die last hebben van discriminatie eenvoudiger een melding kunnen doen van arbeidsmarktdiscriminatie.

Aanstaande maandag stelt de PvdA samen met D66 vragen aan het college van burgemeester en wethouders om opheldering te vragen.