Armoedeplan verbeterd door onze wijzigingsvoorstellen

17 december 2020

Afgelopen woensdag heeft de PvdA een aantal moties ingediend om het plan om armoede tegen te gaan nog beter te laten aansluiten bij de inwoners in armoede.

Zo hebben we de koppeling van de individuele Inkomenstoeslag en de bijzondere bijstand voor witgoed ongedaan gemaakt. Daardoor kunnen ook mensen die de toeslag ontvangen een koelkast of wasmachine aanvragen als die stuk is.

Voor mensen die in armoede leven is het krijgen van de toeslag geen overbodige luxe. Eigenlijk wordt met die toeslag de gaten in het budget opgevuld. Daarom vindt de PvdA het niet kunnen dat dit als argument werd gebruikt om de bijzondere bijstand voor witgoed af te wijzen. Door onze motie is die koppeling er nu uit en wordt de website ook meteen daarop aangepast.

Daarnaast hebben we afgedwongen dat mensen die de toeslag krijgen ook meteen de gelrepas krijgen zonder die apart te hoeven aanvragen. Veel mensen lieten geld liggen omdat alle regelingen apart moeten worden aangevraagd.

Als PvdA vinden wij het belangrijk dat mensen die al krap zitten gebruik moeten kunnen maken van alle voorzieningen waar men recht op heeft. Met deze motie is ons dat gelukt.

Omdat regelingen nu worden afgewezen als het netto inkomen boven de 130% komt zijn er veel Arnhemmers die er nabetalen van de vaste lasten op achteruit gaan ten opzichte van de mensen met een uitkering. Daarom pleiten wij al jaren voor voorzieningen die toegekend worden op grond van wat men overhoudt, net zoals de voedselbank al jaren doet.

Daardoor kunnen mensen met een hoger inkomen toch recht hebben op Gelrepas of andere voorzieningen. We zijn er trots op dat al onze moties, ook die waarin we de schoolkosten binnen de Gelrepas geoormerkt hebben, zijn aangenomen. We staan op het standpunt dat werk de beste manier is om uit armoede te komen. Maar als dat (nog) niet kan hebben we de plicht om te zorgen dat die mensen niet onder het bestaansminimum zakken. We hebben door onze wijzigingsvoorstellen het plan over armoede voor veel mensen toegankelijker gemaakt.

Ons pleidooi voor een integrale aanpak op alle onderdelen van het sociaal domein vindt gehoor bij veel fracties. We blijven ons inzetten voor een Arnhem waar niemand onder de armoedegrens leeft.

Foto: Jesús Pérez Pacheco / Flickr