26 september 2019

Bodemverontreiniging woonwagenlocatie Bethaniënstraat

Op de woonwagenlocatie aan de Bethaniënstraat is een sterke bodemverontreiniging aangetroffen. De oorzaak is dat er een wal ligt die bestaat uit stortafval dat is vrijgekomen bij de aanleg van de ontsluiting van bedrijventerrein IJsselloord. Dit is hier tijdelijk gestort, echter nooit opgeruimd. Inmiddels is duidelijk dat er sprake is van sterke verontreiniging. De bewoners maken zich terecht grote zorgen. De PvdA is van mening dat bewoners zeker moeten kunnen zijn van een veilige en gezonde leefomgeving. Daar is hier op basis van het bodemonderzoek geen sprake van. Tijdens het debat is uitgesproken dat de wal moet worden verwijderd om zo de sterke verontreiniging weg te nemen en gesproken over de toekomst voor deze woonwagenlocatie.

In de afgelopen periode is een bodemonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat er locaties zijn waar sprake is van een onaanvaardbaar humaan risico bij gebruik van de locatie voor wonen met tuin en plaatsen waar kinderen spelen. Weliswaar is door de GGD een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s zijn bij een juiste afdekking en bij normaal gebruik. De PvdA vindt het begrijpelijk dat bewoners zich enorme zorgen maken. Deze zorgen moeten we wat de PvdA betreft dan ook serieus nemen. De PvdA is van mening dat het eerste doel moet zijn om te zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving voor de bewoners. De bewoners zouden echter ook graag zien dat de oplossing ruimte biedt voor een uitbreiding van de woonwagenlocatie.

Tijdens een debatverzoek van de SP, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij heeft de gemeenteraad gesproken over de problemen. De PvdA heeft in het debat samen met de ChristenUnie een motie ingediend, waarin allereerst wordt opgeroepen de verontreinigde wal te verwijderen. Hier bestond ook brede steun voor in de gemeenteraad. Daarnaast hebben heeft de PvdA in de motie het college opgeroepen om bij het voorstel voor het opruimen van de wal ook opties mee te nemen om het aantal woonwagens uit te breiden en ook de grond onder de woonwagens te saneren. Onder de woonwagens zit ook een verontreiniging. Deze is echter groter dan alleen de locatie van de woonwagenlocatie en heeft geen risico voor de bewoners. Het voorstel moet natuurlijk samen met de bewoners worden opgesteld.

Het college heeft de motie overgenomen. Dit betekent dat er voor de bewoners duidelijkheid is. De wal wordt verwijderd en het college gaat samen met de bewoners kijken hoe de toekomst van de locatie eruit komt te zien. Een totaal voorstel komt dan in het eerste kwartaal van 2020 naar de gemeenteraad. De wal zal eerder al verwijderd worden.