Door op 29 november 2015

Ervaring verdwijnt bij Kunstbedrijf Arnhem

Verlies van onderwijservaring en waarschijnlijk hogere kosten voor de gemeente. Dat zijn de gevolgen van een deel van het herstelplan voor het Kunstbedrijf.

Otto Berg, de interim- directeur van het Kunstbedrijf, heeft aan de Gelderlander laten weten dat 50 procent van deze docenten, kiest voor sociale zekerheden en niet voor een onzekerder bestaan als zelfstandig ondernemer. Zekerheid in pensioenopbouw, het regelen van arbeidsongeschiktheid en andere zaken op sociaal vlak zijn als ZZp-er niet of zeer moeilijk te regelen. De PvdA heeft steeds duidelijk gemaakt dat het ZZP-schap een teruggang in zekerheden en inkomen zou betekenen voor de docenten. Er gaat doordat docenten stoppen ook veel ervaring verloren. Bovendien ziet het ernaar uit dat de keuze van deze docenten de gemeente meer zal gaan kosten dan eerder geschat.

Want wat betekent deze keuze voor de docenten die stoppen? Welke rechten hebben zij? En wat zijn de gevolgen van het half jaar uitstel van een deel van het herstelplan? Zekerheid is er nog steeds niet, ook niet over de financiële consequenties voor de gemeente. De PvdA hoopt dat de verantwoordelijk wethouder op 30 november duidelijkheid geeft bij de beantwoording van de mondelinge vragen.