31 januari 2020

Geld voor de zorg moet naar de zorg

Geld voor de zorg moet naar de zorg

De PvdA staat voor kwalitatief goede en bereikbare zorg. Bij veel zorginstellingen wordt deze goede zorg geleverd door medewerkers die zich met hart en ziel inzetten voor kwetsbare mensen. De afgelopen periode werden we echter ook geconfronteerd met zorgbedrijven waar sprake was van grote winsten, fraude en /of slechte zorg. Dit zijn bedrijven waar op basis van bijvoorbeeld hoge winsten duidelijk is dat de zorg onder de maat is. Hiermee komt de zorg onder druk te staan. Op verzoek van de SP is een debat gehouden in de gemeenteraad over dit onderwerp met als resultaat dat drie moties met ruime meerderheid zijn aangenomen die onderzoek vragen naar minder marktwerking in de zorg en meer ruimte voor handhaving om misstanden op te sporen.

De zorg wordt verleend door mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de vaak kwetsbare mensen in onze samenleving. Hier moeten we enorm dankbaar voor zijn. Daar staat tegenover dat er helaas signalen zijn dat er ook zorgbedrijven zijn die misschien andere motieven hebben. Hoge winsten, hoge lonen voor managers en hoge dividenduitkeringen horen hier niet bij. Als gemeenten goede tarieven betalen, hardwerkende zorgmedewerkers goed betaald worden en de kwaliteit van de zorg goed is dan zouden dergelijke winsten niet voor moeten kunnen komen. Dit is ook door het college het afgelopen jaar meerdere malen bevestigd. In het huidige systeem is handhaving volgens het college lastig al is het maar omdat er in Arnhem meer dan 600 zorginstellingen werkzaam zijn. Op dit moment vindt er een nieuwe aanbesteding plaats die meer kwaliteitscriteria stelt aan de voorkant. Hiermee moet het aantal zorgaanbieders omlaag en de kwaliteit omhoog.

Wat de PvdA betreft moet geld voor de zorg naar de zorg. Het huidige systeem van marktwerking zorgt dat geld niet alleen aan de zorg besteed wordt, maar dat er ook hoge salarissen zijn voor managers, dividenduitkeringen en hoge winsten. De marktwerking zorgt dan voor een perverse prikkel die ten koste gaat van de zorg. De PvdA staat dan ook voor minder marktwerking in de zorg. Op deze manier gaat het geld daadwerkelijk naar de zorg voor kwetsbare Arnhemmers. Met de aangekomen moties wordt onderzocht hoeveel geld van de gemeente niet naar zorg gaat, maar naar winsten. Daarnaast wordt onderzocht hoe de zorg georganiseerd kan worden zonder de perverse prikkels van de markt. Als laatste is er extra ruimte gecreëerd voor handhaving, zodat zorgbedrijven die fraude plegen of die zorggeld niet aan kwalitatief goede zorg besteden opgespoord kunnen worden. De PvdA is blij met de moties die zijn aangenomen en benieuwd naar de uitkomsten. De afgelopen periode hebben we in de gemeenteraad veel gesproken over tekorten, hoge winsten, fraude en dergelijke. Al deze signalen vragen om een nieuwe visie op hoe de gemeente Arnhem de zorg wil organiseren. De eerste stap hiertoe is in dit debat gezet.