Gezondere jeugd met lokaal hink-stap-sprongplan voor meer sportplezier

7 maart 2018

Gezondere jeugd met lokaal hink-stap-sprong plan voor meer sportplezier

Kinderen die vaker sporten, groeien gezonder op. De PvdA presenteert een 3-stappen-plan (‘hink-stap-sprong’) voor meer sportplezier door meer bewegingsonderwijs, een sportdag op Papendal en hogere sportdeelname in de stad.

Als kinderen de sport ontdekken die ze leuk vinden blijven ze langer met plezier sporten. In Arnhem ligt het percentage jongeren dat lid is van een sportclub lager dan het landelijk gemiddelde. Daar moet iets aan veranderen. Want voor alle kinderen van alle leeftijden is sport en bewegen goed. Goed voor de motorische ontwikkeling, goed voor de leerprestaties, goed voor de gezondheid maar ook vooral heel leuk om te doen! Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen plezier hebben in sport wil de PvdA meer vakdocenten in het basisonderwijs, een jaarlijkse sportdag op Papendal en clinics op scholen zodat kinderen de sport ontdekken die ze leuk vinden.

3 uur bewegingsonderwijs van een vakdocent op de basisschool

De kwaliteit van de gymles staat of valt met de kwaliteit van de docent die voor de groep staat. Een inspirerende gymles motiveert kinderen om te gaan sporten. Het is daarom belangrijk dat die gymles gegeven wordt door een bevlogen, enthousiaste en bevoegde leerkracht. Nog niet alle basisscholen zetten een vakleerkracht in voor de gymles en een aantal basisscholen haalt de gewenste 3 uur gymles per week niet. De gemeente kan scholen stimuleren en faciliteren om dat wel te gaan doen.

Sportdag op Papendal

In Arnhem ligt het mooiste sportcentrum van het land waar onze nationale kampioenen trainen. We willen daarom jaarlijks tijdens de Nationale Sportweek een sportdag organiseren op Papendal. Arnhemse kinderen kunnen daar sporten uitproberen en hun sporthelden ontmoeten. Na de sportdag volgen er nog clinics op de scholen zodat kinderen met veel verschillende sporten in aanraking komen een goede keuze kunnen maken voor de sport die bij ze past. We hebben daarbij speciale aandacht voor de middelbare scholen omdat daar de sportdeelname hard daalt.

Sportdeelname in Arnhem moet omhoog

In Arnhem ligt de sportdeelname iets lager dan het landelijk gemiddelde. Van de jongeren tussen de 10 en 14 jaar is in Arnhem 61% lid van een vereniging en landelijk 65%. Voor jongeren tussen de 15 en 19 jaar ligt het lidmaatschap landelijk rond de 43% en in de gemeente Arnhem op zo’n 35%. Dat kan beter. Vanavond zal ik tijdens het Arnhemse sportdebat deze plannen voor het vergroten van sportplezier inbrengen. Door het vergoten van het sportplezier gaan meer kinderen sporten en groeien ze gezonder op. Het is deze week de week voor de gezonde jeugd. Daar kan sport een belangrijke bijdrage aan leveren.

Illustratie: Hester van de Grift.