Giovanni Visser: “Wonen is te belangrijk om aan de vrije markt over te laten.”

25 oktober 2021
Foto header: Mika Kraft

Op 24 oktober 2021 streek het Woonprotest Arnhem neer op de Markt in onze stad. Namens PvdA Arnhem sprak raadslid Giovanni Visser de demonstranten toe:

“Beste aanwezigen, mijn naam is Giovanni, 23 jaar, en ik woon in een voormalige sociale huurwoning. De huur is verdubbeld en ik heb een tijdelijk contract. Eind dit jaar moet ik alweer op zoek naar een ander huis. Ik weet niet waar ik zal stranden. Wonen is een recht, maar die zekerheid staat hard onder druk, en dat ervaar ik dus ook ook zelf.

Vandaag staan we hier dan ook bij elkaar voor maar één ding: wonen. Wonen is een recht. Het gaat om een van de belangrijkste zekerheden in het leven. Een goed dak boven je hoofd!

Giovanni Visser spreekt tijdens het Woonprotest Arnhem. © Mika Kraft

 

Het recht op wonen staat in ons land steeds meer onder druk. Woningen zijn te duur. Er zijn te weinig woningen en de prijzen gaan letterlijk door het dak. De woningen die er wel zijn worden overgeleverd aan beleggers en pandjesprinsen. Zij hebben maar één doel: geld verdienen.  De arme huurder betaalt voor de hypotheek van de belegger. Een kant kunnen ze niet op, want iedereen moet en wil wonen.

Ook in Arnhem zien we hoe de woningmarkt op slot gaat. Meer dan een kwart van de Arnhemse woningen wordt opgekocht door beleggers. Weggekaapt van starters, van gezinnen of senioren die zouden willen doorstromen. Op een sociale huurwoning moet je minstens veertien jaar wachten. Veertien jaar! Die tijd móet omlaag. Als je een woning koopt, word je keihard overboden door beleggers. Zoek je vervolgens een huurwoning, dan moet je daar tegenwoordig ook op bieden. Wie de hoogste huur wil, en kán, betalen, mag wonen.

“Meer dan een kwart van de Arnhemse woningen wordt opgekocht door beleggers. Weggekaapt van starters, van gezinnen of senioren die zouden willen doorstromen.”

Ik zie ik mijn omgeving hoe erg het is. Vrienden blijven lang bij hun ouders. Familieleden zoeken een ander huis, maar eindigen uit noodzaak in een kleine studio als volwassene met een goede baan. Gezinnen zoeken een sociale huurwoningen, maar zitten met handen in het haar. Alleen als we al een koophuis had, zit je goed. De starter pist dus naast de pot.

We zijn allemaal de klos. En dat verbindt ons ook allemaal. Daarom stonden we in Amsterdam en Rotterdam. Daarom staan we nu in Arnhem.

Ik geloof dat het anders kan. Dat het anders moet. Dat we het ook anders wíllen. Wonen is te belangrijk om aan de vrije markt over te laten. Wonen gaat iedereen aan. Het daarom weer de hoogste tijd voor volkshuisvesting. Ik hoop dat Den Haag dat heel goed hoort.

“Het daarom weer de hoogste tijd voor volkshuisvesting. Ik hoop dat Den Haag dat heel goed hoort.”

Het is tijd dat de overheid zelf weer de leiding pakt. Zorg dat er betaalbaar gebouwd kan worden, voor iedereen die het nodig heeft. Sommige partijen willen dat we maar in een hok gaan wonen, zonder keuken. Dat moeten we juist niet doen. Woningen moeten écht betaalbaar zijn, mét een keuken. Dat kan. En wat we bouwen, beschermen we. Beleggers gaan we eerlijk belasten. En zorg dat ze niet nog meer kunnen opkopen. Zorg dat huurwoningen een eerlijke huur hebben. Zorg dat koopwoningen straks voor een normale prijs worden verkocht. Zo kan je goed huren, kan je later ook kopen en blijven onze huizen beschikbaar voor de volgende generatie.

Dat is de opdracht voor ons allemaal. Het nieuwe kabinet kan het verschil maken. Den Haag mag niet negeren hoe wij allemaal de klos zijn. Het moet en kan anders. Woningen zijn voor bewoners!”

Jonge Socialisten, partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent en Statenlid Jan Daenen luisteren aandachtig. © Mika Kraft

 

Circa 400 demonstranten verzamelden zich op de Markt voor het Woonprotest. © Mika Kraft

Waar ben je naar op zoek?