Door Ria de Vries op 26 juli 2017

Groeiend aantal klachten over daklozenopvang IrisZorg!

“Bed, bad en brood voor iedereen” zou moeten gelden voor elke dakloze die zich meldt bij de opvang van IrisZorg in de Remisestraat. Uit gesprekken met (ex-)bewoners, (ex-)medewerkers en hulpverleners blijkt dat dat niet altijd de werkelijkheid is. Het aantal klachten groeit.

In Arnhem heeft de gemeenteraad op 28 April 2015  de Motie Fundamentele rechten zonder voorwaarden; Bed, bad en brood voor iedereen aangenomen. Iedere Arnhemmer heeft daarmee recht op bovenstaande voorzieningen. De Dag- en Nachtopvang van IrisZorg in de Remisestraat is de plek waar daklozen zich als eerste kunnen melden en vragen om onderdak, eten en een douche.

De PvdA, SP, en Arnhem Centraal hebben de afgelopen maanden meermaals hun zorg uitgesproken naar aanleiding van reacties van daklozen dat men geen eten kreeg als men niet kon betalen, en dat men werd weggestuurd als de intaker niet aanwezig was. Deze geluiden werden weersproken door de locatiemanager tijdens het werkbezoek van de raad aan de locatie van Iriszorg in december 2016. Het was niet waar, mensen kregen altijd een maaltijd, ook al was er geen geld, en natuurlijk mocht iemand slapen en werd de intake later gedaan. Toch bleven de geruchten hardnekkig doorgaan.

De afgelopen weken heeft de PvdA gesprekken gevoerd met (ex) bewoners, (ex) medewerkers en hulpverleners. Zij bevestigen stuk voor stuk de geruchten. En nog veel meer. Intimidatie, vuile voorzieningen, trajecten die niet worden niet opgestart, sommige daklozen die er al twee jaar zitten, afsluitbare kasten die vervangen zijn door open kratten waardoor iedereen bij de spullen kan, etc. Een zorgelijke situatie die zo niet door mag gaan.

De PvdA, SP en Arnhem Centraal hebben daarom schriftelijke vragen ingediend, en hebben een gesprek met de wethouder gepland om de ernst van de situatie nadrukkelijk onder de aandacht te brengen.

Ria de Vries

Ria de Vries

Ik ben Ria en ben 60 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik budgetcoach. Ik maak me boos over onrecht. Mensen die een afwijzing krijgen voor een uitkering terwijl ze geen cent hebben, daklozen die niet naar binnen mogen bij Iriszorg, het gevecht dat men in Arnhem moet leveren voor goede zorg als er

Meer over Ria de Vries