21 juni 2019

PvdA en GroenLinks zeggen coalitiesamenwerking met VVD en D66 op

De Arnhemse fracties van GroenLinks en PvdA zeggen de coalitiesamenwerking met VVD en D66 op. Reden hiervan is het verschil in bereidheid om de knellende financiële coalitieafspraken aan te passen om de tekorten – die met name ontstaan zijn doordat de uitgaven in de zorg zijn gestegen met 18 miljoen euro – op te lossen. GroenLinks en de PvdA vinden dat mensen in Arnhem zeker moeten kunnen zijn van goede zorg, daar is geld voor nodig. We kunnen daarom niet vast blijven houden aan knellende financiële afspraken, zoals het blijven vullen van onze spaarpot en het bevriezen van de lasten. GroenLinks fractievoorzitter Mark Coenders en PvdA fractievoorzitter Eric Greving: “Er zijn belangrijke maatschappelijke opgaven in de stad die we moeten aanpakken, zoals goede en bereikbare zorg en voorzieningen in de wijken voor kwetsbare Arnhemmers. We moeten verantwoordelijkheid nemen voor oplossingen.” GroenLinks zal daarom als grootste partij, samen met de PvdA, in gesprek gaan met verschillende partijen om te komen tot die oplossingen.

Sinds vorig jaar het coalitieakkoord tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA is gesloten, zijn de uitgaven in de zorg met ruim 18 miljoen euro toegenomen. Om de tekorten op te lossen zijn maatregelen nodig. Pijnlijke maatregelen die kwetsbare inwoners van Arnhem kunnen raken. In de voorbereiding op de begroting doet het college van burgemeester en wethouders een voorstel voor het oplossen van het tekort, dat voor GroenLinks en PvdA een ultiem compromis is tussen de doelen van het coalitieakkoord, wat nodig is voor Arnhem en de ontstane financiële situatie. Ondanks veel overleg geven VVD en D66 aan niet te kunnen instemmen met het voorstel van het college. Zij stellen zelfs voor nog extra te bezuinigen op de wijkbudgetten, waaronder bijvoorbeeld armoede, Spelen en Groen. Mark Coenders en Eric Greving: “Voor GroenLinks en PvdA gaan goede zorg en ondersteuning voor Arnhemmers die dat nodig hebben boven knellende financiële afspraken. Daarbij staat wat nodig is voor Arnhemmers voorop.”

Naast inhoudelijke verschillen ervaarden GroenLinks en PvdA meermaals een gebrek aan constructieve samenwerking met vooral D66. Coenders en Greving: “We betreuren het dat deze stap nodig is. Maar te vaak lukte het niet op een constructieve manier met D66 in gesprek te komen. Helaas is het ook met de VVD in deze samenstelling niet mogelijk gebleken tot goede samenwerking te komen,die nodig is voor een stevige coalitie.”

Waar ben je naar op zoek?