Door Martien Louwers op 25 september 2013

Hoog tijd voor een ander banenplan in Arnhem

Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Arnhem van alle grote steden in Nederland het slechtst presteert in de uitstroom van mensen uit de bijstand naar een betaalde baan. Vond in 2007 nog 11% van de bijstandsgerechtigden een baan, in 2012 was dat nog maar 5%. Steden als Apeldoorn en Zoetermeer doen het veel beter met een uitstroom van respectievelijk 10% en 14% in 2012. Zij hebben net zo goed te maken met de gevolgen van de economische crisis. Daar is de slechte score in Arnhem niet aan de wijten. Er gaat iets anders mis.

Werkgelegenheid heeft onvoldoende prioriteit van het college
Het college van VVD, D66, Groen Links en SP begon in 2010 met een enorme ambitie op het gebied van werkgelegenheid, een 1100 banenplan voor Arnhem. Nu, bijna 4 jaar later, blijkt de ambitie nog verre van behaald. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is namelijk gestegen met 151 en, nog verontrustender, het aantal arbeidsplaatsen is met 1000 gedaald in 2012. Een hele slechte score. De PvdA gaf al eerder aan dat werkgelegenheid onvoldoende prioriteit heeft van het college. Dat wordt nu bevestigd door de cijfers van het CBS.

Alles op alles zetten voor werk
Je baan verliezen is een van de ergste dingen dat je kan overkomen. We moeten in Arnhem dan ook alles op alles zetten om banen te behouden en nieuwe werkgevers aan de stad te binden. We kunnen werkgevers, waar het kan, een handje helpen door bij het gunnen van opdrachten de verplichting voor het inzetten van uitkeringsgerechtigden aan te scherpen. We kunnen door in te zetten op ‘reshoring’ productie terughalen vanuit Azië en Oost-Europa naar Nederland. Dit biedt kansen voor werknemers van de sociale werkplaats. Look-O-Look haalde al inpakwerk terug uit Oost-Europa en zorgde zo voor nieuwe banen voor Presikhaaf Bedrijven. Arnhem zou volop op reshoring in moeten zetten. Ook biedt vrijwilligerswerk mogelijkheden als opstap naar een betaalde baan, kunnen we samen met werkgevers meer stages en leerwerkplekken voor jongeren realiseren en moet de rode loper uit voor ondernemers die zich willen vestigen in de stad.

De PvdA zal ideeën om Arnhemmers aan het werk te houden en nieuwe banen naar Arnhem te halen, presenteren bij de begroting. Er moet harder gewerkt gaan worden voor banen in de stad. Voor een Arnhem dat werkt.

Martien Louwers

Martien Louwers

Twaalf jaar was ik gemeenteraadslid voor de PvdA, waarvan de laatste acht jaar fractievoorzitter. Na de gemeenteraadsverkiezingen en de collegeonderhandelingen ruilde ik mijn rol als fractievoorzitter en een baan als adviseur public affairs bij sportkoepel NOC*NSF in voor het wethouderschap van onze prachtige stad. Wat mij betreft is één van de grootste opgaven voor de

Meer over Martien Louwers