Ik stop als voorzitter van deze prachtige afdeling

28 juni 2018

Na ruim zes jaar heb ik besloten te stoppen als voorzitter van de PvdA in Arnhem. Dat doe ik met weemoed, en trots. Trots op wat we de afgelopen jaren bereikt hebben in Arnhem, trots op de potentie en het talent van onze prachtige afdeling.

Het is een aangekondigd vertrek. Drie keer op rij heb ik de eer gehad door de leden tot voorzitter te zijn gekozen. Maar de derde keer was ik in mijn motivatiebrief daarover al duidelijk: die derde termijn was op nadrukkelijk verzoek van de afdeling, om de voorbereidingen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in goede banen te leiden.

Want eigenlijk vind ik dat twee termijnen in één functie in de PvdA in principe het maximum moet zijn. Zodat het niet écht went, je voldoende fris blijft en je het met plezier blijft doen. En het belangrijkst: zodat het om de afdeling blijft draaien en niet om het ‘hebben’ van de functie.

Gelukkig heeft deze afdeling ervoor gezorgd dat ik het altijd met plezier bleef doen. Hopelijk heb je gezien dat het altijd om de afdeling bleef draaien. En hoewel er natuurlijk altijd gemopper voorbijkomt in de partij, gedoe achter de schermen en grote en kleine uitdagingen, heb ik deze zes jaar geweldig gevonden.

Dat komt vooral door de mensen. Door de fijne samenwerking met Martien en de inzet van fractieleden. Door de verschillende teams van bestuursleden en hun steun. Door al die leden die ‘iets’ willen doen voor de partij of hun omgeving.

Ruim zes jaar geleden vroeg ik deze afdeling om vertrouwen en de kans om een aantal dingen anders te gaan doen. Te werken aan een afdeling waar naast scherp debat ook gezelligheid weer voorop staat. Een afdeling die klaar is voor campagnes en ruimte biedt aan leden. Een partij die weet wat er speelt en waarvan geen Arnhemmer meer kan zeggen dat we er alleen in verkiezingstijd zijn.

Volgens mij zijn we een eind gekomen.

Ik heb een hoop mogen leren in deze rol. Er moesten verkiezingsprogramma’s tot stand komen, en kandidatenlijsten. Er werd campagne gevoerd, en onderhandeld. Er waren moeilijke gesprekken te voeren, alles kwam voorbij. We gingen van oppositie weer naar het stadsbestuur. Ik kreeg de kans om mee te helpen aan landelijke voorzitterscampagnes, Europese verkiezingen en die van politiek leider van de PvdA. De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mocht ik deel uit maken van de landelijke campagneleiding. Het heeft me veel gebracht.

Het is nu tijd om ruimte te maken voor een ander, met nieuwe plannen. Iemand die met het bestuur en de leden de fractie en onze wethouder scherp houdt en voedt met inspiratie. Iemand die ervoor zorgt dat we ook in de coalitie een PvdA zijn met dezelfde energie en zichtbaarheid in de stad, het liefst nog méér.

Binnenkort ontvangen leden een mail over de vacatures in het bestuur. Eind augustus neem ik officieel afscheid tijdens een afdelingsvergadering.

Bedankt voor het vertrouwen. We zien elkaar.