12 augustus 2021

In memoriam: Herman Hofman (1937-2021)

Helaas melden wij als bestuur het overlijden van ons zeer gewaardeerd lid Herman Hofman. Herman was niet alleen PvdA lid, hij heeft zich altijd zeer actief in gezet voor Arnhem, zowel bezoldigd als onbezoldigd. Zo was Herman gemeentesecretaris van de gemeente Arnhem en Hoofd Cultuur, Recreatie, Sport en Jeugdzaken. Hij zette zich ook actief in voor de PvdA, bijvoorbeeld in de Landelijke Advies Ouderenbeleid. Hij is benoemd als officier in de Orde van Oranje-Nassau en begiftigd met de Gouden Legpenning van de stad Arnhem.
Hij zal gemist worden en wij condoleren de nabestaanden en wensen hen veel sterkte met dit verlies. 

In memoriam: Herman Hofman (1937-2021)

Veel van de bijzondere dingen die Arnhem een uitzonderlijk stad maken, van bouwspeelplaatsen tot musea, van toneel tot de Sonsbeektentoonstelling, zijn hier mede dankzij Herman Hofman ontstaan, behouden of versterkt. Je kunt je niet door de stad bewegen zonder iets tegen te komen waar Herman bij betrokken is geweest.

Dat is niet gek, want de hele loopbaan van Herman Hofman stond in het teken van Arnhem. Hoewel hij zijn werk voor de publieke zaak begon in andere gemeenten tijdens de wederopbouwjaren van Nederland, is zijn werk voor Arnhem – van 1969 tot zijn pensioen – niet onopgemerkt gebleven. Heel de stad kent Herman en Herman kende de hele stad. Bij de gemeente Arnhem was Herman onder meer gemeentesecretaris, maar het meest zal hij worden herinnerd voor zijn enorme hart voor kunst en cultuur. Zijn bijdrage aan het cultuurlandschap van Arnhem is van onmetelijke waarde.

Ook na zijn pensioen was de betrokkenheid van Herman bij de stad zeer groot. Het is dan ook niet vreemd dat je bij Herman Hofman niet meteen denkt: PvdA’er, maar altijd eerst: zeer betrokken Arnhemmer. Maar sociaaldemocraat was hij ook zeker, zo was hij zeer actief in de Landelijke Adviesgroep Ouderenbeleid van de PvdA. Zijn grote interesse in kunst en cultuur onthult dat misschien ook wel. Immers, kunst is verheffing en vorming, één van de pijlers onder het sociaaldemocratisch gedachtegoed. Voor Herman, kind van de wederopbouw, was die functie niet te onderschatten.

Zelf was Herman dus één van de steunpilaren voor de Arnhemse kunsten. In de afdelingsvergaderingen van de Partij van de Arbeid was dat voor hem een drijfveer om de PvdA-leden altijd het belang van kunst en cultuur voor de stad scherp voor te houden. Ook als de partij dat zelf misschien niet altijd even helder had.

Boven alles kenden de meeste mensen Herman ook als gewoon een ontzettend vriendelijke man. Altijd bereid om zijn wijsheid te delen, altijd paraat om mee te denken. De afgelopen jaren deelde hij met zijn vele Facebookvrienden en -kennissen zijn dagelijkse beslommeringen, waaruit vaak zijn nimmer afhoudende betrokkenheid met de stad bleek, maar ook de steeds meer broze gezondheid de laatste jaren. Het meest nog daarvan zal mij de vriendelijke en liefdevolle woorden voor zijn naasten en zijn hondje Luka bij staan.

Herman zal in Arnhem gemist worden.

 

Mark Lauriks (voorzitter van de PvdA in Arnhem 2012-2018) 

Waar ben je naar op zoek?