Door Martien Louwers op 12 juli 2013

Kindpakket voor kinderen in armoede

De PvdA vindt dat geen enkel kind uitgesloten mag worden en ziet mogelijkheden voor een kindpakket voor kinderen in armoede.

Steeds meer gezinnen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En er is een stijgend aantal ‘nieuwe’ armen door de crisis: zzp’ers zonder werk en kleine winkeliers die het moeilijk hebben. De Stichting Leergeld, die gezinnen die het niet breed hebben, ondersteunt met een fiets, computer of bijdrage voor de schoolkosten,  ziet een forse toename in het aantal hulpverzoeken. Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders ziet dat ook maar is niet van plan om kinderen uit die gezinnen extra te ondersteunen.

Kinderen die opgroeien in armoede, raken buitengesloten. Zij gaan zonder ontbijt naar school, sporten niet meer, laten muziekles schieten of vermijden verjaardagspartijtjes. Dat ziet ook de Kinderombudsman die op 25 juni het rapport ‘Kinderen in Armoede’ presenteerde. Hij doet een aantal aanbevelingen om kinderen te helpen. Eén van de aanbevelingen is het samenstellen van een kindpakket. Het kindpakket bevat volgende de Kinderombudsman ten minste vouchers voor basisbenodigdheden zoals een stel winterkleren en zomerkleren en bijvoorbeeld lessen voor een basiszwemdiploma, een bibliotheekpasje tot 18 jaar, toegang tot lokaal openbaar vervoer en deelname aan een wekelijkse activiteit ter ontspanning of sportieve en culturele ontwikkeling.

De PvdA wil van het college weten of zij een kindpakket wil gaan samenstellen en de inhoud met kinderen samen wil gaan bepalen. Daarbij zou de inkomensgrens tot 120% van de bijstandsnorm moeten worden verhoogd voor voorzieningen voor kinderen. De gemeenteraad heeft gevraagd om verhoging van de inkomensgrens, maar het college willigt de wens niet in, constateer ik met mijn collega Truus Vink. Met een verhoging van die inkomensgrens krijgen nog eens 320 kinderen recht op de voorzieningen die ze hard nodig hebben.

Martien Louwers

Martien Louwers

Twaalf jaar was ik gemeenteraadslid voor de PvdA, waarvan de laatste acht jaar fractievoorzitter. Na de gemeenteraadsverkiezingen en de collegeonderhandelingen ruilde ik mijn rol als fractievoorzitter en een baan als adviseur public affairs bij sportkoepel NOC*NSF in voor het wethouderschap van onze prachtige stad. Wat mij betreft is één van de grootste opgaven voor de

Meer over Martien Louwers