Door op 27 april 2013

Kunstencluster: de feiten en cijfers

Dat het Arnhemse college eerlijke informatie behoort te geven over het kunstencluster en het bijbehorende referendum, heb ik al eerder aan de kaak gesteld. De wethouder belooft gelukkig te rectificeren.  Hier de feiten en cijfers.

Waar gaat het nu precies om?
Het plan van het college om de cultuurgebouwen in Arnhem te aan te pakken omvat de verbetering van het Museum voor Moderne Kunst, de Schouwburg en het Filmhuis. Het Museum en het Filmhuis verhuizen naar een nieuw gebouw aan de Rijnkade, de Schouwburg blijft op de huidige locatie en wordt gerenoveerd en aangepast.

Wat zijn de kosten?
De gemeente heeft de volgende investeringsraming opgesteld voor verschillende onderdelen van het kunstenclusterplan. Deze variant van het kunstencluster heeft de naam Plan C gekregen:

 Investeringsraming
Plan C 50.300.000
Nieuwbouw Filmhuis + Museum voor Moderne Kunst32.100.000
Renovatie Schouwburg18.200.000

Wat zijn precies de plannen?
Om de Schouwburg de komende 40 jaar goed te kunnen exploiteren wordt de basis op orde gebracht (verhelpen lekkages grondwater en dak, oplossen scheurvorming, verbeteren gebouwinstallaties, vervangen bekabeling, vervangen trekkeninstallatie, vervangen goederenlift, vervangen afbouw douche en dergelijke) en een ambitie gerealiseerd (verbeteren tweede balkon, aanpassen entree, kassagebied, garderobe, horeca, foyer, verbeteren laad- en loshof, verbeteren keukenvoorziening).

Het Filmhuis en het Museum voor de Moderne Kunst worden in de plannen in een nieuw gebouw gehuisvest. Daar krijgen zij de volgende ruimtes: het Filmhuis gaat van drie zalen nu naar vijf zalen in het nieuwe gebouw en van 244 stoelen nu naar 500 stoelen straks. Het Museum gaat van 1.600 vierkante meter expositieruimte nu naar 2.230 vierkante meter in het nieuwe gebouw. Daarnaast komt er in dit nieuwe gebouw een multifunctionele ruimte met drie lokalen voor projecten.

Wordt Musis Sacrum ook aangepast?
Ja, het college wil ook dat Musis Sacrum wordt gerenoveerd en uitgebreid. Hiervoor is de volgende investeringsraming opgesteld:

 Investeringsraming
Renovatie + uitbreiding Musis Sacrum13.950.000
Renovatie Musis Sacrum6.940.000
Uitbreiding Musis Sacrum7.010.000

Waar gaat het referendum over?
Het referendum gaat om de vraag of u voor of tegen de nieuwbouw van het Filmhuis en het Museum voor Moderne Kunst aan de Rijnkade bent. De reden hiervoor is de wens van de gemeenteraad om een duidelijke en heldere vraag aan de inwoners van Arnhem voor te leggen. Dat verandert de aard van het kunstenclusterproject niet. Het totale plan voor het cultuurgebouw kunstencluster, dat uit meerdere onderdelen bestaat, omvat daarmee dus ook de aanpassing van de Schouwburg. Dat zijn de feiten.

De onderdelen van het kunstencluster zijn niet los van elkaar te zien en de vraagstelling bij het referendum verandert de aard van het totale project niet. Het kunstenclusterplan gaat sinds haar oorsprong al om drie instellingen: Museum, Schouwburg en Filmhuis. Daarom spreekt de flyer van de PvdA ook over ’50 miljoen euro voor een nieuw cultuurgebouw’. Daarmee vertelt de PvdA het hele verhaal. De PvdA kiest niet voor Plan C, maar voor een sociaal alternatief.

Waar kan ik de volledige berekening van de gemeente over het Kunstencluster na lezen?
U kunt alle achtergrondinformatie over het kunstencluster hier nog eens nalezen.