New Energy Made in Arnhem

31 januari 2020

We staan de komende jaren in Nederland, en daarmee ook in Arnhem voor een gigantische opgave op het gebied van duurzaamheid. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is de nieuwe inrichting van de energieconsumptie. Een transitie die niet makkelijk is, maar ook een transitie die in de ogen van de PvdA plaats moet vinden. Maar wel onder één voorwaarde. Iedereen moet mee kunnen doen en niemand moet daar de dupe van worden. Zeker niet Arnhemmers die nu al bijna niet rond kunnen komen, die elke week maar weer moeten kijken hoe ze aan het einde van de week nog eten op tafel kunnen zeten. Daarom hebben wij het college met een motie gevraagd om hier een actieplan voor op te stellen. Deze heeft het met grote meerderheid gehaald.

De afgelopen weken hebben we in de raad gediscussieerd over het voorstel New Energie Made in Arnhem waarin de Arnhemse aanpak voor de energietransitie beschreven wordt. Een ambitieus plan waarmee we als Arnhem koploper zullen worden op het gebied van duurzaamheid. Zo gaan we niet alleen kijken naar voor de hand liggende oplossingen als zonnepanelen en windmolens, maar wordt er ook veel aandacht besteed aan het verminderen van de energievraag, het aanpakken van bedrijven die hier niet voldoende mee bezig zijn en het stimuleren van innovatief oplossingen.

Gelukkig heeft het college in het plan ook aandacht voor het voorkomen van energiearmoede (De situatie dat een huishouden zo veel geld kwijt is aan energiekosten dat ze moeite hebben om rond te komen). Maar dit vonden wij niet voldoende. De paragraaf die hierover gaat is namelijk weinig concreet en bevat geen financiële onderbouwing. Daarom hebben wij vandaag de motie “Arnhems Actieplan Energiearmoede” ingediend. In deze motie riepen wij het college op om te komen tot een actieplan waarin de concrete maatregelen benoemd worden en welke financiële middelen hier beschikbaar voor zijn. Deze motie is met grote meerderheid aangenomen en wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de uitwerking van dit plan. Kortom, Op naar een duurzaam en sociaal Arnhem!