Door Martien Louwers op 13 januari 2014

Niet bezuinigen op schuldhulpverlening

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Bezuinigen op de schuldhulpverlening in crisistijd is één van de meest pijnlijke bezuinigingen gebleken van het college. Het gaat al 3 jaar lang vaak mis met alle gevolgen van dien.

RTV Arnhem Nieuws 9 januari

De afgelopen jaren is de gemeente er, onder andere door toenemend gebruik, niet in geslaagd binnen haar eigen financieel kader de schuldhulpverlening vorm te geven. Dat geeft het college aan in het raadsvoorstel om de schulddienstverlening extern te plaatsen. 3 jaar geleden besloot het college om flink op de schuldhulpverlening te bezuinigen. Er moest met minder mensen meer en betere dienstverlening worden geleverd. In crisistijd is de vraag naar schuldhulpverlening alleen maar toegenomen. De wachtlijsten lopen weer op met alle gevolgen van dien. Er moet snel capaciteit bij.

De PvdA ontvangt klachten van mensen die in de problemen zitten. Ze krijgen wel een gesprek met een medewerker van de dienst maar kunnen niet meteen een hulpverleningstraject in. De schulden lopen op en de deurwaarders staan wekelijks op de stoep. Mensen moeten soms maanden wachten om geholpen te worden. Dit is onacceptabel voor de PvdA. Want hoe hoger de schuld hoe moeilijker het is om er weer uit te komen. En de cisis maakt dat het inkomen heel hard kan dalen en de schulden heel snel kan oplopen als er niet snel iets aan wordt gedaan.

Schulden kunnen grote gevolgen hebben voor mensen, tot huisuitzettingen aan toe. We willen ook dat problemen snel gesignaleerd worden. Gelukkig helpen de corporaties hun bewoners wanneer er een huurachterstand is. Ze zijn er snel bij. Als mensen dan doorverwezen worden naar de gemeente dan moeten ze daar ook snel geholpen kunnen worden.

Voordat de raad een besluit kan nemen over het wel of niet extern plaatsen van de schuldhulpverlening moet er een discussie plaatsvinden over de kwaliteit van de hulp en de wensen die we daarbij hebben. Want het lijkt onmogelijk te zijn iedereen te helpen met de huidige inzet en budget. Daarom moet er nu capaciteit bij.

Martien Louwers

Martien Louwers

Twaalf jaar was ik gemeenteraadslid voor de PvdA, waarvan de laatste acht jaar fractievoorzitter. Na de gemeenteraadsverkiezingen en de collegeonderhandelingen ruilde ik mijn rol als fractievoorzitter en een baan als adviseur public affairs bij sportkoepel NOC*NSF in voor het wethouderschap van onze prachtige stad. Wat mij betreft is één van de grootste opgaven voor de

Meer over Martien Louwers