Door Ria de Vries op 1 februari 2016

Onterecht boetes in de bijstand

De Centrale Raad van Beroep oordeelde eind 2014 dat boetes voor bijstand soms onevenredig hoog zijn. Er werd geen rekening gehouden met verwijtbaarheid. Dit moet wel volgens de Centrale Raad van Beroep. Hierop is het beleid aangepast. Vorig jaar is al gevraagd of de gemeente de eerder onterecht betaalde boetes wilde terugbetalen.

De mensen die deze boetes hebben betaald hebben vaak een krappe portemonnee. Het college gaf aan dit niet te doen, en te wachten op maatregelen vanuit het Rijk. Herziening van de boetes zou ook veel geld kosten.

Inmiddels zijn we een half jaar verder. Verschillende gemeenten hebben besloten de boetes wel terug te betalen. PvdA en Groen Links willen dat hier ook in Arnhem nog eens naar gekeken wordt. Wanneer er niet gecompenseerd wordt, heeft dit namelijk ook veel gevolgen voor de beboete mensen, die daardoor wellicht de vaste lasten niet meer kunnen betalen, én voor de Gemeente als die mensen uiteindelijk gebruik moeten maken van schuldhulpverlening.

De PvdA en GL stellen vanavond vragen aan de wethouder. We willen weten of er resultaat geboekt is in de gesprekken met het Rijk, of de gemeente inmiddels bereid is de mensen die het betreft te compenseren, maar ook of de gemeente naar het voorbeeld van Eindhoven wil kijken, waar men er voor kiest een vast percentage van toegekende boetes terug te betalen. Dit scheelt veel herzieningen.

Ria de Vries

Ria de Vries

Ik ben Ria en ben 60 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik budgetcoach. Ik maak me boos over onrecht. Mensen die een afwijzing krijgen voor een uitkering terwijl ze geen cent hebben, daklozen die niet naar binnen mogen bij Iriszorg, het gevecht dat men in Arnhem moet leveren voor goede zorg als er

Meer over Ria de Vries