PvdA Arnhem over de Begroting 2022

10 november 2021

Vier jaar geleden sprak ik mijn eerste Algemene Beschouwing namens de PvdA uit. In deze beschouwing had ik het over de waarden waar de PvdA voor staat: verbinding, gelijkheid, vrijheid en verheffing. Nu, vier jaar later, staan we hier en hebben we het debat over de laatste begroting van deze raadsperiode. Een raadsperiode waarin veel, heel veel, gebeurd is.

Op de eerste plaats konden we, toen deze periode van start ging, niet voorzien dat een verschrikkelijk virus onze maatschappij letterlijk op slot zou zetten. Een virus dat nu ruim anderhalf jaar de wereld in zijn greep heeft en, als we naar de laatste cijfers kijken, ons ook nog niet los wil laten. We werden geconfronteerd met het sluiten van onze scholen, we moesten thuis gaan werken, we zagen overvolle ziekenhuizen, gesloten horeca en winkels. De impact van het coronavirus op onze samenleving is enorm en we zullen de effecten nog lang voelen met z’n allen.

Tijdens deze crisis zagen we ook de veerkracht van onze samenleving. Prachtige initiatieven om mensen een hart onder de riem te steken, om elkaar te helpen en er voor elkaar te zijn. Liefdevolle mensen stonden klaar voor mensen die het erg moeilijk hadden. En hebben.

“Liefdevolle mensen stonden klaar voor mensen die het erg moeilijk hadden. En hebben.”

Tijdens deze crisis zagen we ook de tegenstellingen die ontstaan in onze samenleving. Tussen gevaccineerde mensen en mensen die geen vaccin hebben gehad. Tussen voor- en tegenstanders van de maatregelen. Ik heb de hoop dat we deze verschillen kunnen overbruggen en dat we met elkaar deze crisis kunnen overwinnen. Het is goed te zien dat we met elkaar het debat gevoerd hebben. Dat we er stonden voor onze inwoners en onze ondernemers. Dat we een coronaherstelplan hebben dat gericht is op ondersteunen, maar ook op de toekomst.

Deze periode werden we geconfronteerd met enorme tekorten in de zorg. De PvdA vindt het mooi te zien dat we als gemeenteraad hier gezamenlijk mee aan de slag zijn gegaan en keuzes hebben gemaakt in het belang van Arnhem. Binnenkort spreken we naar aanleiding hiervan op initiatief van verschillende raadsfracties over de Jeugdnota en de Visie op het Sociaal Domein. Hiermee gaan we samen zien hoe we Arnhemmers de beste zorg kunnen geven. De zorg die ze verdienen.

Tweeënhalve week geleden stond ik hier om de hoek, op de Markt, met vele andere bezorgde Arnhemmers te protesteren tegen de enorme crisis op de woningmarkt. Woningen zijn onbereikbaar geworden voor de mensen die ze het hardst nodig hebben. Jonge gezinnen kunnen niet de stap zetten die ze verdienen. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang en huurwoningen zijn onbetaalbaar geworden. Een goede, fijne, gezonde en veilige woning is de basis voor ieders ontwikkeling. Hierin kunnen kinderen veilig opgroeien. Samen moeten we ervoor zorgen dat wonen weer een recht wordt voor iedereen. Dit moet landelijk, maar ook lokaal kunnen we hierin keuzes maken. Door het bouwen van voldoende sociale huurwoningen, maar ook aandacht voor goedkope koopwoningen. Ook vandaag zien we van diverse partijen initiatieven die mogelijk kunnen bijdragen om dit probleem op te lossen. Want: volkshuisvesting is een taak van de overheid. We moeten als samenleving zorgen dat iedereen het recht heeft op een betaalbare, fijne woning.

“Een goede, fijne, gezonde en veilige woning is de basis voor ieders ontwikkeling.”

Van wonen is het in deze periode helaas een kleine stap naar een ander probleem: energiearmoede. We worden geconfronteerd met enorme stijgingen van de energielasten met grote gevolgen voor veel mensen. Vele Arnhemmers hebben inmiddels grote zorgen. Dit onderstreept het belang dat we energiearmoede moeten aanpakken. De PvdA is blij dat er inmiddels een grote stap is gezet met de aanpak hiervan. Een aanpak die zich erop richt mensen thuis te helpen maatregelen te nemen die direct bijdragen aan een lagere energierekening. Een aanpak die, als deze succesvol blijkt, wat de PvdA ook uitgebreid moet worden. We zijn blij dat het College van Burgemeester en Wethouders heeft toegezegd de geplande evaluatie naar voren te halen, zodat we het debat hierover eerder kunnen voeren. Ook dienen we het amendement van GroenLinks mede in om hier extra geld voor vrij te maken.

Vorige week hebben we, samen met GroenLinks, de motie ‘Geef Arnhemmers de waardering die ze verdienen‘ ingediend. Er zijn Arnhemmers die activerend werk doen terwijl we weten dat ze nooit de stap naar betaald werk bij een reguliere werkgever kunnen zetten. Voor deze mensen kan beschut werk een uitkomst bieden, maar bijvoorbeeld ook de basisbaan. Een betaalde baan die maatschappelijk bijdraagt en met begeleiding op de werkvloer. We zijn blij dat de wethouder de motie heeft overgenomen en werk gaat maken van beschut werk en basisbanen. Want iedereen verdient een baan, ook degene voor wie een reguliere betaalde baan niet mogelijk is heeft het recht om waardering te krijgen voor hun bijdrage.

Eric Greving tijdens de bespreking van de begroting 2022.

 

De PvdA heeft zich de afgelopen jaren hard ingezet voor mensen met een anderswerkend lichaam. Ongeveer een op de vijf Arnhemmers heeft hier in meer of mindere mate mee te maken. Het is mooi te zien dat we samen met het Arnhems Platform Chronisch Gehandicapten (APCG) en de mensen die het echt betreft een Arnhemse Standaard voor Toegankelijkheid hebben kunnen opstellen. Hiermee kunnen we daadwerkelijk het verschil maken.

Iedereen heeft het recht om mee te doen in onze samenleving, maar dat is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend. Zo zijn nog niet alle gebouwen toegankelijk en is de openbare ruimte nog niet overal zo ingericht dat iedereen er gebruik van kan maken. Het is daarom ook zo belangrijk dat we bij opgaven in onze stad de doelgroep betrekken. Dit merkten we enkele weken geleden toen wij op uitnodiging van de APCG konden ervaren hoe het is om door de stad te lopen wanneer je blind bent of gebruik maakt van een rolstoel. De PvdA is trots dat we in Arnhem stappen zetten, maar we moeten nog veel verder door. Dat is ook de reden dat we samen met de ChristenUnie en Arnhem Centraal de motie ‘Laat alle kinderen spelen‘ indienen.

“Iedereen heeft het recht om mee te doen in onze samenleving, maar dat is nog steeds niet altijd vanzelfsprekend.”

Het is nog niet vanzelfsprekend dat speeltuinen en -plaatsen toegankelijk zijn voor kinderen met een anderswerkend lichaam. Hoe mooi is het als ook deze kinderen, samen met alle andere kinderen, kunnen spelen in de wijk? Dat ze gemakkelijk andere kinderen kunnen ontmoeten? Een grondrecht voor ieder kind, maar helaas nog steeds niet zo vanzelfsprekend. Na het debat afgelopen week werd ik gebeld door de Stichting Bijzonder in Arnhem, maar ook door ouders, die allen benadrukten hoe ontzettend belangrijk dit is. Ouders van kinderen die nog niet overal kunnen spelen. Uit de gesprekken bleek dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Er zijn speelstellen die voor álle kinderen leuk en bruikbaar zijn. Met simpele aanpassingen kan iedere speelplaats aangepast worden. Ook gaat een toegankelijke speelplaats samen met een duurzame of ecologische speelplaats. Het belangrijkste? Betrek de kinderen en mensen om wie het gaat en kijk samen hoe je een speelplaats voor ieder kind leuk kan maken!

Tot slot: de PvdA wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen bij het maken van deze begroting. De ambtenaren die klaar stonden om de vragen te beantwoorden. Het is goed te zien dat de begroting ruimte biedt. Ruimte voor de volgende raad om samen Arnhem weer vooruit te helpen.