PvdA, GroenLinks, D66, AC, PvdD en Volt starten coalitieonderhandelingen

Door Giovanni Visser op 7 april 2022

PvdA, GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren en Volt willen samen een coalitie vormen voor de komende periode en gaan daarom onderhandelen. Daarmee volgen we het advies dat informateur Paul Smeulders vandaag bekendmaakte in het stadhuis van Arnhem.

Allen van ons zien grote opgaven voor Arnhem. We hebben een wooncrisis te bestrijden en een grote tweedeling. De bestaanszekerheid van Arnhemmers staat steeds meer onder druk. De druk op veel huishoudens is de afgelopen maanden daarnaast nog meer toegenomen door de hoge energieprijzen.

Sociale keuzes en structurele oplossingen zijn nodig voor Arnhem. De PvdA heeft er vertrouwen in dat we met GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, Partij voor de Dieren en Volt een coalitie kunnen vormen om deze oplossingen in Arnhem dichterbij te brengen.

Na het duidingsdebat op 24 maart jongstleden is informateur Paul Smeulders aan de slag gegaan. Hij heeft alle fracties in de gemeenteraad gesproken en enkele fracties zijn extra in gesprek gegaan met GroenLinks. De antwoorden van de PvdA aan de informateur kan je hier nogmaals lezen. In dit proces hebben wij steeds een inhoudelijke koers gevaren, langs de lijnen van onze campagneboodschap en het door de leden vastgestelde verkiezingsprogramma.

Vanmiddag heeft de informateur zijn bevindingen gepresenteerd in een verslag. Hij adviseert om de onderhandelingen te starten met de bovengenoemde fracties om te komen tot een coalitie. Hij stelt dat deze fracties inhoudelijk dicht bij elkaar staan en met 24 van de 39 zetels breed draagvlak hebben voor een coalitie in de gemeenteraad.

De geadviseerde coalitiefracties hebben ingestemd met het starten van de onderhandelingen. Paul Smeulders is bereid gevonden om in de onderhandelingen op te treden als formateur.

We willen komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, zodat er ruimte is in de gemeenteraad voor inhoudelijk debat over de plannen van de coalitie.

De PvdA is trots op deze bijzondere kans om een sociale en rechtvaardige wending te nemen voor onze stad. De fractie zal daar keihard voor gaan werken in de komende onderhandelingen. Mochten de fracties tot een coalitieakkoord komen, dan zal dat ter goedkeuring worden voorgelegd aan de afdelingsvergadering van de PvdA in Arnhem.

Giovanni Visser
Fractievoorzitter

Giovanni Visser

Giovanni Visser

Lees mijn brief aan alle Arnhemmers hier: Brief aan alle Arnhemmers. Ik ben Giovanni en 23 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Arnhem. Naast het raadslidmaatschap werk ik bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik woon in Arnhem-Zuid. In mijn vrije tijd houd ik van fietsen, wandelen, lezen of een fijn

Meer over Giovanni Visser