PvdA stemt in met referendum over diftar

2 oktober 2020

Afgelopen woensdag heeft de fractie ingestemd met het verzoek van de SP tot het houden van een raadgevend referendum over het afvalbeleid in Arnhem. De SP had hier ruim 1200 handtekeningen voor opgehaald. Draagvlak is altijd een van de eisen geweest die wij als PvdA hebben gesteld om Diftar goed in te voeren. Wij zijn dan ook benieuwd wat de stad vind van het beleid en wij zullen de uitkomst van het referendum dan ook respecteren en opvolgen.

In de Arnhemse raad praten we al sinds 2014 over het afvalbeleid )diftar. We kunnen niet meer op de zelfde manier met afval om blijven gaan als in het verleden. Afval in de grond stoppen, of grote bergen maken kan echt niet meer. We moeten de hoeveelheid restafval dus verminderen. In onze ogen is diftar het enige systeem dat heeft bewezen hieraan bij te kunnen dragen. Daarom hebben wij een half jaar geleden ingestemd met diftar.

De SP heeft voor de zomer aangekondigd hier een raadgevend referendum over te willen houden. Hiervoor is echter een raadsvoorstel nodig dat momenteel nog in behandeling is. Daarom diende de SP een initiatiefvoorstel in om te stoppen met diftar. Om dit verzoek in te kunnen dienen moesten er minimaal 750 handtekeningen opgehaald worden. Dit is ruimschoots gelukt.

Als fractie hebben wij wel wat bedenkingen bij de totstandkoming van dit referendumverzoek. Het referendum is het middel voor onze inwoners om hun mening te laten gelden bij onze besluitvorming. Het referendum is daarmee bij uitstek een instrument voor onze inwoners, niet voor politieke partijen. Voor een inwoner was het niet mogelijk geweest een initiatiefvoorstel in te dienen. Onze verordening staat het inwoners namelijk niet toe een initiatiefvoorstel in te dienen over een besluit dat recent genomen is in de raad. Daarnaast heeft de SP duidelijk herkenbaar als SP de handtekeningen verzameld en kan betwijfeld worden of deze op tijd binnen waren.

De raad mocht vervolgens stemmen of het verzoek ingewilligd werd. Het grootste deel van de raad stemde voor. Nu moeten er binnen 6 weken minimaal 3000 handtekeningen gezet worden op een van de stadskantoren (wellicht dat er toe gestaan gaat worden om dit digitaal te kunnen doen). Als dit lukt dan zal het referendum naar verwachting gecombineerd worden met de landelijke verkiezingen.

Wij staan nog steeds vol achter onze keuze voor diftar. We moeten minder restafval gaan produceren, en in onze ogen bereik je dat het beste met dit systeem. Wij willen u dan ook adviseren tegen dit referendumvoorstel te stemmen en zo  diftar overeind te houden. Mocht u nog vragen hebben over diftar kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.