Vaststellen bestemmingsplan Stadsblokken-Meinerswijk

17 december 2020

Meinerswijk.

De gemeenteraad heeft op 16 december het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van Stadsblokken Meinerswijk vastgesteld. Dit is een belangrijke stap om te komen tot daadwerkelijk ontwikkeling. De plannen kennen een lange voorgeschiedenis met een grote betrokkenheid van veel Arnhemmers. Dit heeft onder andere geleid tot een referendum over deze plannen. De PvdA is altijd voorstander geweest van de plannen, maar heeft het altijd belangrijk gevonden om de zorgen van tegenstanders mee te nemen in het debat. Het bestemmingsplan is feitelijk de laatste stap in het maken van plannen en een vertaling van het Masterplan dat eerder is vastgesteld. De PvdA heeft ingestemd met het bestemmingsplan maar wel gepleit voor het blijven betrekken van Arnhemmers bij de uitvoering van de plannen. Samen bepalen we de unieke identiteit voor dit gebied. Wat de PvdA betreft zou een speciale gebiedsregisseur hier ook een rol in kunnen spelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft toegezegd dit te onderzoeken.

Op 30 november 2016 stemde een groot deel van de Arnhemmers voor de plannen. Met deze plannen komt een groot deel van Meinerswijk in handen van de gemeente, waarmee de toekomst als natuur is gewaarborgd. De plannen voorzien echter ook in bouwplannen op twee voormalige bedrijfslocaties in het gebied. Deze plannen behelzen rondom de ASM-haven in Stadsblokken onder andere een evenemententerrein, een vaste plek voor de historische scheepswerf en andere cultuurfuncties. In de haven van Workum is plek voor een passantenhaven en bijbehorende functies en als laatste Meinerseiland (plek van de voormalige steenfabriek) waar ruimte is voor woningbouw en andere functies (cultuur, recreatie, horeca). Zowel in de ASM-haven als Meinerseiland is ruimte voor woningbouw. Het is deze woningbouw die altijd onderdeel van discussie is geweest. Tegenstanders vinden het bouwen van woningen in de uiterwaarden ongewenst. In het plan is ruimte voor 60.000 m2 programma, waarvan 20.000 m2 bebouwing. Voor het overige wordt het gebied groen. In het bestemmingsplan is ruimte geboden om hierbinnen maximaal 430 woningen te realiseren. De bedoeling is om een uniek gebied te realiseren met een eigen identiteit. Veel betrokken Arnhemmers zijn hier al bij betrokken geweest door middel van workshops, rondleidingen, excursies en andere activiteiten. Dit zogenaamde “plaatsmaken” heeft bijdragen aan de plannen zoals ze er nu liggen.

De PvdA heeft altijd gepleit dat de overige functies (dus niet wonen) een voorwaarde zijn voor het ontwikkelen van het gebied. Oftewel geen woningen zonder andere functies. Het is deze combinatie die de ontwikkeling uniek maakt. Een motie die de PvdA hierover bij eerdere plannen indiende heeft dit verwoord en is ook aanleiding geweest om dit nadrukkelijk te regelen in contracten tussen de gemeente en ontwikkelaar en in het bestemmingsplan. Dit zien we ook terug in de plannen. Het bestemmingsplan is verder een vertaling van het Masterplan. De PvdA heeft daarmee ingestemd met het bestemmingsplan. Wel heeft de PvdA, samen met de VVD, een motie ingediend om het zogenaamde plaatsmaken door te laten gaan en te onderzoeken of een gebiedsregisseur een bijdrage kan leveren bij het realiseren van een unieke identiteit voor dit gebied. Het college was hier enthousiast over en heeft de motie overgenomen en een toezegging gedaan. Wij denken dat dit een belangrijke stap is om te zorgen dat Arnhemmers betrokken blijven bij de ontwikkeling van het gebied en in de toekomst om tegenstanders mee te nemen in de ontwikkelingen.

De PvdA kijkt uit naar het vervolg en hoop dat we samen kunnen zorgen voor een unieke ontwikkeling die Arnhem verder op de kaart zet.

Foto: Trilo / Wikimedia Commons