29 mei 2020

Woonwagenpark Bethaniënstraat schoon en uitgebreid

Aan de Bethaniënstraat ligt een woonwagenpark met 11 woonwagens. Vorig jaar is duidelijk geworden dat om dit woonwagenpark een geluidswal ligt met verontreinigde grond. Daarnaast is de grond onder de woonwagens ook verontreinigd. Dit zorgde vanzelfsprekend voor veel onrust onder de bewoners en zij zijn in overleg gegaan met de gemeenteraad om een oplossing te vinden. Tijdens een debat op 25 september 2019 heeft het college naar aanleiding van een motie van de PvdA en GroenLinks toegezegd met de bewoners te gaan werken aan scenario’s. Niet alleen voor het opruimen van de verontreinigde grond, maar ook voor uitbreiding van het woonwagenpark. Afgelopen woensdag spraken wij in de gemeenteraad over het voorstel dat het college naar aanleiding van deze toezegging heeft gedaan.

In het voorstel van het college waren verschillende varianten opgenomen, van het alleen saneren van de verontreinigde wal tot het volledig herinrichten van het woonwagenpark met een uitbreiding van 3 tot 7 woonwagens. Deze varianten zijn besproken met de bewoners en er ligt een voorkeur voor het saneren van alle verontreinigde grond en het uitbreiden van het woonwagenpark met 3 tot 6 woonwagens. Dit vergt een investering van € 3,9 mln. Duidelijk is dat een meerderheid van de bewoners voor deze variant is. Er zijn echter ook bewoners die zich zorgen maken en die eigenlijk geen herinrichting willen. Zij maken zich zorgen over het verplaatsen van woonwagens en de veiligheid na uitbreiding van het woonwagenpark.

De PvdA heeft ingestemd met het voorstel en met de voorkeursvariant. Nu er gesaneerd moet worden is er de unieke kans om ook het woonwagenpark uit te breiden. De PvdA pleit al jaren voor uitbreiding van het aantal woonwagenplaatsen in Arnhem. De woonwagenbewoners hebben zich verenigd in een huurdersvereniging en zijn al met het college in gesprek om de leefomgeving op bestaande woonwagenparken te verbeteren en waar mogelijk het aantal plaatsen voor woonwagens uit te breiden. De PvdA ondersteunt dit van harte en is daarom ook blij dat hier nu de kans ontstaat om de eerste uitbreiding daadwerkelijk te realiseren. Wij snappen de zorgen van de bewoners, maar er ligt nog geen uitgewerkt plan. Het college gaat nu met de bewoners aan de slag om de plannen uit te werken. De PvdA roept het college en de bewoners op om deze unieke kans te benutten en samen te werken aan een mooi, veilig en leefbaar woonwagenpark aan de Bethaniënstraat.

De PvdA heeft het moment van bespreking van dit voorstel ook gebruikt om het college nogmaals op te roepen om aan de slag te gaan met alle woonwagenparken in Arnhem. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak samen met de woonwagenbewoners. De PvdA wacht hier met smart op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat alle woonwagenparken veilig en leefbaar zijn.

Waar ben je naar op zoek?