Zeker zijn dat je gewoon een middagje kunt winkelen

19 maart 2018

Een middagje winkelen, even met het openbaar vervoer, of gezellig naar de kroeg. Dat zijn dingen die je gewoon doet als je zin hebt of als het nodig is. Zonder daar speciaal over na te denken. Maar dat ligt anders als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, of niet goed kunt zien. Dan kom je onderweg letterlijk talloze drempels tegen waardoor spontaan even op pad gaan een heel ander verhaal is.

Vorige week was ik daarom op pad met Joy Moonen, kandidaat-raadslid in Arnhem. Joy zit in een rolstoel en zet zich in voor een toegankelijke stad voor iedereen. Samen met haar zag ik welke problemen er nog altijd zijn. Stoepranden en drempels waar ik gewoon overheen stap, vormen voor mensen met een rolstoel onneembare horden. Gelukkig gaan er dingen ook al wel goed. Zo zijn sinds vorig jaar alle Nederlandse stations toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Maar dat er nog veel moet gebeuren is duidelijk, want Nederland wordt niet vanzelf toegankelijk. Daarom blijf ik in de Tweede Kamer aandacht vragen voor dit onderwerp en voorstellen doen om de situatie stap voor stap te verbeteren. En mensen zoals Joy zijn onmisbaar in onze steden en dorpen. Om knelpunten te signaleren en direct met praktische oplossingen te komen. Zo werken we samen zodat straks iedereen er zeker van kan zijn dat het openbaar vervoer, het theater of het winkelcentrum gewoon toegankelijk is.

Sharon Dijksma, Tweede Kamerlid

Sharon Dijksma en Joy Moonen in gesprek met Arnhemmers over de toegankelijkheid van de stad.