Mondzorg voor kinderen
De PvdA heeft samen met de SP een initiatiefvoorstel ingediend voor betere mondzorg voor kinderen in Arnhem. Aanleiding zijn de schokkende cijfers over het tandartsbezoek van met name jongeren in Arnhem. Gemiddeld 22% van de jongeren komt niet bij de tandarts voor controle. Dit moet en kan beter. In het initiatiefvoorstel hebben we voorgesteld een oproep te doen vanuit de gemeente aan ouders wiens kinderen 1 jaar worden, actieve voorlichting op consultatiebureaus, het aanjagen van een haal- en brengservice vanuit basisscholen en een betere informatieverstrekking vanuit de sociale wijkteams. Op 19 februari heeft de gemeenteraad in grote meerderheid ingestemd met het voorstel, waarbij ook een paar verduidelijkende amendementen zijn aangenomen. De PvdA is heel blij met de uitkomst. Dit preventieplan heeft in andere steden laten zien dat het tandartsbezoek onder jongeren aanzienlijk stijgt. En goede mondzorg vormt ook de basis voor een goede gezondheid.
Uit de cijfers blijkt dat gemiddeld 22% van de kinderen niet naar de tandarts gaat. Als we verder kijken dan zitten hier ook nog grote verschillen in. Sociaaleconomische gezondheidsverschillen zijn zichtbaar bij de tandzorg in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een laag inkomen vaker de tandarts mijden dan mensen met een hoger inkomen. Bij een inkomen van € 1.600 en minder is de mijding 21% bij een inkomen van 3.500 euro en hoger is dit nog maar 7%. Ook het opleidingsniveau komt tot uiting bij het tandartsbezoek. Bij mensen die alleen de basisschool hebben gehad mijdt 29% de tandarts, terwijl dit bij academici 5% of minder is. Dit is ook zichtbaar bij de kinderen van laagopgeleiden en hoogopgeleiden. In Arnhem is zichtbaar dat op de Geitenkamp 38.7% van kinderen geen periodieke controle heeft gehad bij de tandarts, in Presikhaaf is het ook meer dan 30%. In wijken als Schuytgraaf, Schaarsbergen en Elden liggen deze percentages veel lager. De PvdA staat voor het tegengaan van tweedeling en sociaaleconomische verschillen in de samenleving. Het mag niet zo zijn dat de gezondheid van het gebit wordt bepaald door de plek waar iemand woont of opgroeit.
Een belangrijk punt naast goede voorlichting in het voorstel is het aanjagen van een haal- en brengservice voor scholen. Er zijn tandartsen die kinderen ophalen van school, naar de tandarts brengen en weer terugbrengen. Of met een bus naar de scholen toegaan. Door dit goed te organiseren betekent dit geen belasting voor de scholen. In andere steden waar hier al gebruik van wordt gemaakt is het percentage kinderen dat niet naar de tandarts gaat aanzienlijk afgenomen. Er zijn organisaties die dit organiseren, ouders worden hierbij betrokken en scholen worden niet belast. De kosten worden gedekt door de zorgverzekering, zowel voor het tandartsbezoek als de kosten voor het halen en brengen. Het kost de gemeente niets. In het initiatiefvoorstel hebben we het college verzocht als aanjager te fungeren voor een dergelijke haal- en brengservice.
Door de gemeenteraad zijn twee amendementen aangenomen, Eén om nadrukkelijk op te nemen dat scholen niet belast mogen worden met extra werk en één om het voorstel te verbreden tot alle jongeren, ook op het voortgezet (speciaal) onderwijs. Mooie amendementen die het voorstel verduidelijkt en verbreed hebben. De PvdA kijkt terug op een mooi debat, waarbij tandzorg op de agenda is gezet. Wij zullen toezien op een goede uitvoering van de plannen. Nu is het taak aan het college om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Samen voor een betere mondzorg voor onze kinderen en daarmee samen voor gezonde kinderen in Arnhem.