Afgelopen week is mijn eerste onderwerp namens de fractie van de PvdA in de raad geweest. Ik heb mij vanuit de fractie ingezet om eeuwigdurende grafrust mogelijk te maken in Arnhem. De discussie over eeuwigdurende grafrust is de laatste maanden namelijk actueel geworden, omdat islamitische bewoners veelal genoodzaakt waren om begraven te worden in het land van herkomst, waar begraven volgens de islamitische regels mogelijk is. Door de coronamaatregelen is dat voor veel bewoners niet meer mogelijk. Dat zette ons aan het denken: waarom kunnen islamitische bewoners niet begraven worden op de plek waar ze wonen?
Persoonlijk heb ik ervaren hoe moeilijk het is om niet begraven te worden in de buurt van de plek waar je woont. Mijn lieve broer is afgelopen oktober overleden. Door omstandigheden en verplichtingen kon ik helaas niet mee voor de uitvaart in Marokko. Een volledig afscheid was er niet voor mij: ik kon alleen een film bekijken waarin mijn broer zijn eeuwige rust kreeg. Ik heb daarmee het rouwproces moeten verwerken, maar mijn broer heeft daarmee niet de welverdiende plek in mijn hart gekregen.
Al voor de coronacrisis ging ik daarom in gesprek met de islamitische gemeenschap. Vanaf het moment dat ik toetrad in de fractie, heb ik dit onderwerp aangekaart. Wij vinden het erg belangrijk dat ieder het recht heeft op een waardig afscheid en op een begraafplaats waar dat mogelijk is. Samen met stichting ICC Nour al Houda in Arnhem en mijn collega’s Vincent Bouma en Giovanni Visser van de PvdA zijn we in gesprek gegaan en hebben we gekeken naar mogelijkheden. Nour al Houda trad op als vertegenwoordiger voor de islamitische gemeenschap.
Onze inzet was niet makkelijk toen de coronacrisis uitbrak. Toch hebben we contact gehouden met de islamitische gemeenschap en met Moscowa. Hoewel er al een islamitische begraafplaats bestaat op Moscowa, is de grafrust daar beperkt tot dertig jaar. Ook Moscowa stond open voor gesprek. Er was dus werk aan de winkel.
Niet alleen wij hechtten veel waarde aan dit onderwerp. Gelukkig waren er meer partijen binnen de Gemeenteraad mee bezig. Ook DENK Verenigd Arnhem is in gesprek gegaan met de islamitische gemeenschap en heeft op basis van de gesprekken met de gemeenschap en een gezamenlijk gesprek met ambtenaren van de gemeente en een vertegenwoordiger van. Moscowa een motie ingediend in de raad. Uiteraard sloten wij aan bij dit initiatief en dienden de motie mede in. Het CDA deed ook mee. Deze motie is met een ruime meerderheid aangenomen door de raad, waarmee het college de opdracht heeft gekregen om in gesprek te gaan met Moscowa om eeuwigdurende grafrust mogelijk te maken. De islamitische gemeenschap zou bovendien worden meegenomen in de gesprekken, zodat dit belangrijke recht voor Arnhemse moslims mogelijk wordt. Wij staan voor een Arnhem waarin iedereen meedoet: niet alleen van wieg, maar ook tot graf.
Na het zomerreces gaan wij verder aan de slag met het initiatief. Wij hopen dat eeuwigdurende grafrust snel mogelijk wordt in Arnhem, zodat iedereen op een waardige manier begraven kan worden.