Ken je kandidaat: Yasemin Yildiz

8 maart 2022
Tekst: Sanne Bronkhorst

Yasemin is een geboren en getogen Arnhemse. Ze is inmiddels bijna 25 jaar gelukkig getrouwd met haar rots in de branding, Ishak. Samen met hun zoon Mehmet van 16 jaar wonen ze in Rijkerswoerd. Ze voelt zich gezegend en is trots op deze twee mannen in haar leven. Sinds 2009 is Yasemin werkzaam bij de provincie Gelderland; vanaf 2017 in de rol van adviseur/projectleider.

Yasemin streeft naar een gezonde en veilige leefomgeving, waar we naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. “De rol van de gemeente is om goed voor haar inwoners te zorgen. Dat betekent niet dat de gemeente alle problemen kan oplossen. Als Arnhemmers hebben wij natuurlijk ook bepaalde verantwoordelijkheden. Wanneer we allemaal een steentje bijdragen, kunnen we zorgen voor een mooiere, socialere en veiligere stad.”

“Wanneer we allemaal een steentje bijdragen, kunnen we zorgen voor een mooiere, socialere en veiligere stad.”

Yasemin is gedreven om meer voor de Arnhemse ouderen te doen. Zij zijn de hoekstenen van de maatschappij. “Onze ouderen horen we te waarderen en te koesteren.”, zegt Yasemin. Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om na een leven lang hard werken te genieten van een welverdiend pensioen zonder (gezondheids)zorgen. Niet iedereen heeft een netwerk van mantelzorgers om zich heen waardoor eenzaamheid al snel kan ontstaan. “Deze doelgroep mogen we niet uit het oog verliezen!”.

Een inspiratiebron is Florence Nightingale. Zij is de grondlegger van het vak verpleegkunde en staat ook bekend als een vrouw die het mannenbolwerk heeft doorbroken. Dit deed ze door eerst in militaire ziekenhuizen en vervolgens in de Britse politiek. “Zij staat voor mij symbool als een van de vele fantastische vrouwen met een groot en liefdevol hart, die écht verschil heeft gemaakt voor de mensheid!”.

Yasemin hoopt dit als gemeenteraadslid ook te gaan doen. Als eerst wil ze graag de bureaucratie bij de zorgloketten aanpakken. “Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn, maar wat zou ik graag zien dat bij een keukentafelgesprek met een wijkcoach, direct een contactpersoon wordt toegewezen die de zorgvrager ondersteunt in het doolhof van bureaucratie”, aldus Yasemin.  Yasemin is mantelzorger voor haar ouders. “Persoonlijk heb ik ervaren dat je als zorgvrager al zoveel aan je hoofd hebt, waardoor je niet in staat bent om er ook nog een hele administratie bij te houden. Een regiehouder zou hierbij kunnen helpen en ontlasten.”. Yasemin wil zich inzetten voor alle facetten van de zorg, zoals jeugdzorg, gezondheidzorg, ouderenzorg of mantelzorg.

“Leef en laat leven! Help waar het kan en als je niet kunt of wil helpen, vorm dan op zijn minst geen obstakel!”

Daarnaast wil Yasemin kansenongelijkheid en uitsluiting aanpakken. Het komt nog veel te vaak voor dat huidskleur of achternaam van invloed is bij een sollicitatie. Dat seksuele geaardheid aanleiding is voor intimidatie en geweld. Dat iemand vanwege beperkingen niet voor ‘vol’ wordt aangezien. Of dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. “Dat begrijp ik niet. Ik snap niet dat anno 2022 dit soort issues nog bestaan. Leef en laat leven! Help waar het kan en als je niet kunt of wil helpen, vorm dan op zijn minst geen obstakel!” Luid en duidelijk, Yasemin!

Yasemin Yildiz