Onze voorstellen voor een transparanter en socialer beleid

14 november 2020

De begroting 2021 is de laatste weken onderwerp van gesprek geweest. De PvdA heeft zich hard gemaakt voor belangrijke onderwerpen als inclusie, de regelingen voor ZZP’ers en ondernemers en een subsidieregister op de website van de gemeente. We hebben in onze algemene beschouwingen aandacht gevraagd voor de goede uitvoering van Werk & Inkomen, armoederegelingen en live-ondertiteling van onze raadsvergaderingen. Onze wijzigingsvoorstellen hebben het allemaal gehaald.

De tekst die Ria uitsprak tijdens de Algemene Beschouwingen staat hieronder.

Voorzitter,

Deze begroting staat voor een groot deel in het teken van Corona. We proberen de impact van de maatregelen vanuit het rijk voor onze inwoners te verkleinen.

Elke maatregel die voor de stad genomen moet worden, heeft grote gevolgen voor het aan het werk blijven van onze inwoners. Waren werkgevers eerst nog bereid om personeel in dienst te houden, nu zie je dat ook die werkgevers mensen gaan ontslaan.

Onzekerheid over het verloop van Corona, of horeca en theaters weer open mogen, of mensen het hoofd boven water kunnen houden, maakt dat de onrust door de stad waart.

En waar iedereen in het begin nog bereid was om zich strak aan de regels te houden, hoor je nu het gemopper, zie je de stiekeme feestjes, en hoor je bij je buren de irritatie oplopen omdat ze te vaak samen thuis zijn.

“De PvdA is terecht trots op deze inwoners.”

Tegelijkertijd hebben we de afgelopen maanden een mooie glimp opgevangen van een stad waar mensen zich nog meer om elkaar bekommeren en elkaar de hand reiken. Weggeefhoeken op facebook werden overstelpt met aanbiedingen van mensen die houdbaar voedsel over hadden, er werd voor de buurvrouw in de straat boodschappen gedaan, en we houden digitaal contact met mensen die kwetsbaar zijn of in quarantaine zitten. Toen de voedselbank hulp vroeg omdat vrijwilligers ziek waren en ook cliënten niet konden komen, kwamen er veel reacties. Ook de PvdA-fractieleden hebben daar hun steentje aan bijgedragen. Het informele circuit waarvan we wel wisten dat het er was, werd ineens heel zichtbaar in onze buurten.

De PvdA is terecht trots op deze inwoners. Maar het legt ook schrijnend bloot dat de eenzaamheid onder ouderen en mensen met een beperking heel groot is. We moeten investeren in welzijn, in buurthuizen als ontmoetingsplek voor ouderen en mensen die niet meer in staat zijn om te werken. Maar ook moet er een plek zijn waar jongeren in hun eigen wijk terecht kunnen. Juist deze Coronatijd laat zien dat jongeren het slecht hebben als de thuissituatie niet stabiel is en ze nergens naartoe kunnen om hun verhaal kwijt te kunnen.  Investeren in welzijn dus.  Daarnaast willen we graag dat de Jeugdzorg kwalitatief goed ingezet wordt. Er is al een stap gezet door minder aanbieders te contracteren. Om te voorkomen dat er bij groei in de jeugdzorg financieel weer problemen komen dienen we de motie : geld jeugdzorg blijft voor jeugdzorg in samen met groen links . Daarbij spreken we uit dat als het nadeel in de jeugdzorg lager uitvalt dan nu reeds is opgenomen in de MJPB, het voordeel hiervan beschikbaar blijft voor de jeugdzorg.

Voorzitter,

De ondernemers in onze stad kregen gelukkig vanuit het Rijk een compensatie. De TOZO en de NOW. Daarvoor moesten ze een aantal stukken aanleveren bij Werk&Inkomen.

Nu blijkt dat het Rijk achteraf met criteria gaat komen om te toetsen of mensen recht hadden op deze gelden .  In het ergste geval zou dat betekenen dat ondernemers die nu nog steeds afhankelijk zijn van deze gelden ook nog geld terug moeten betalen. Dat vind de PvdA niet terecht. Wij dienen een motie in om omdat we vinden dat de regels eerlijk en hanteerbaar moeten zijn.

Voorzitter,

Er leven veel mensen in Arnhem op en zelfs onder de armoedegrens.

Ik wil u toch even meenemen in het verhaal van Joke.

Want, voorzitter, armoede is niet iets van de mensen met de laagste inkomens. Het kan ons allemaal overkomen. En hoe snel dat kan gaan vertel ik u in het verhaal van Joke.

Joke woont in een seniorenwoning gehuurd bij een particuliere  verhuurder van bijna 900,- . Joke is gescheiden, komt uit een situatie van huiselijk geweld en heeft een volwassen dochter en een zoon die in een instelling verblijft. Joke had een goede baan met een inkomen van bijna 3500,- waardoor je zou denken dat ze financieel geen problemen kon hebben. Maar dat was niet waar. Haar ex man weigerde de kosten voor de echtscheiding te betalen. Dus de deurwaarder kwam bij Joke. Joke, was na al het gedoe psychisch even niet ineen goede weerbare conditie en heeft even niet geregeerd. Toen werd er beslag gelegd op haar inkomen. Verkeerde beslagvrije voet, waardoor Joke nog 885,- op haar rekening gestort kreeg . Met een huur van bijna 900,- kan je je voorstellen dat je dan heel snel in de problemen komt. Ik kwam met Joke in aanraking omdat ik een vraag kreeg voor een voedselpakket.  Die heb ik haar gebracht. In haar huis lag geen vloerbedekking, op het kale beton stond een bank zonder zitkussens en er hing een kapot rolgordijn voor het raam die met touwtjes omhoog werd gehouden.

Voorzitter,

Als je niet zo mondig bent kom je in een raar soort vicieuze cirkel terecht. Je vraagt bijzondere bijstand aan voor een vloer en een bank, dat moet echter een lening zijn maar er is geen afloscapaciteit want het beslag ligt nog steeds op haar inkomen.  Om een lang verhaal iets korter te maken, het is gelukt om huisuitzetting te voorkomen en ze is nu financieel stabiel, maar dat heeft echt heel lang geduurd. Zo ziet u maar, een verkeerde beweging, even niet opletten, en het kan heel snel fout gaan.

Dit verhaal is gelukkig niet van nu. Want nu zijn we er als gemeente sneller bij. Vroegsignalering, sneller doorzetten naar plangroep, en een uitbreiding van voorzieningen binnen de Gelrepas, die volgend jaar ook als app te gebruiken is waardoor mensen de kortingsbonnen die erbij horen ook niet meer kwijt kunnen raken. In de Herstelagenda zijn goede maatregelen genomen om armoede te verminderen, juist in deze moeilijke tijd. De PvdA ziet nog wel verbeterpunten die we graag bespreken als de Armoedeagenda besproken wordt in de raad.

Voorzitter,

Veel maatschappelijke organisaties krijgen ondersteuning van de gemeente in de vorm van een subsidie.  En hoewel we die bedragen kunnen vinden bij de jaarstukken is het voor inwoners van Arnhem vaak helemaal niet zo duidelijk welke instellingen subsidie krijgen en hoeveel. Omdat de PvdA hecht aan een transparante overheid stellen we voor om vanaf 2021 een subsidieregister op de website van de gemeente te plaatsen zodat het voor iedereen inzichtelijk is.

Voorzitter,

Ik hoop dat u niet van de PvdA verwacht dat we alle moties en amendementen bespreken.

Een paar van de moties die vanavond voorliggen wil ik er speciaal even uitlichten.

Arnhem is al een tijd bezig met de Inclusie agenda en de Arnhemse standaard voor Toegankelijkheid. De gemeente als werkgever kan daar echter ook nog een paar stappen in zetten.

De motie “inclusie in relatie tot autisme binnen de gemeentelijke organisatie” van de ChristenUnie dienen we daarom graag mede in. We vragen om ambassadeurs op de werkvloer voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum om als aanspreekpunt te dienen en autisme en aanpassingen bespreekbaar te maken. De provincie Gelderland werkt al met ambassadeurs en hebben dat inmiddels uitgebreid met een bredere doelgroep waardoor ook mensen met andere aandoeningen zich gehoord en begrepen gaan voelen.

Ook het live ondertitelen van onze raadsvergaderingen vinden wij een normale zaak. Als we als Arnhem te boek willen staan als “de meest inclusieve stad“, zullen we daar ook naar moeten handelen. Dat betekent dat we zullen moeten faciliteren in voorzieningen waardoor alle Arnhemmers onze debatten kunnen volgen. We steunen daarom de motie van de CU om live ondertiteling mogelijk te maken.

“Dit is het Arnhem waar iedereen zich thuis voelt.”

Voorzitter,

De PvdA wil graag afsluiten met het uitspreken van haar waardering voor al die inwoners die nu betaald en onbetaald zich voor meer dan 100% inzetten in de vitale beroepen en het vrijwillig zorgen voor buurtbewoners.

Dit is het Arnhem waar iedereen zich thuis voelt.