Uit de wijk: mei
Uit de wijk…
De crisis maakt dat ik natuurlijk wel in de wijken ben maar even niet op werkbezoek kan gaan. In onze wijkgerichte manier van werken zijn er wel twee ontwikkelingen die relevant zijn om te noemen in deze ‘uit de wijk’. We hadden ze al ingezet maar worden in deze tijd nog belangrijker: mensen met een bijstanduitkering worden vanaf 1 juni in de wijk geholpen door een vast en vertrouwd contactpersoon en we gaan aan de slag met het ‘sociaal hospitaal’om een doorbraak te realiseren in de situatie van gezinnen met multiproblematiek.
Werk en Inkomen in de wijk
Een van onze belangrijkste ambities uit het coalitieakkoord is meer Arnhemmers aan het werk. Want werk zorgt niet alleen voor inkomen. Het vergroot het zelfvertrouwen en de eigenwaarde en brengt nieuwe sociale contacten met zich mee. Om onze ambitie te kunnen realieren constateerden we dat dat onder andere vraagt om een andere manier van werken van de gemeente zelf. Meer wijkgericht, meer integraal, met één vertrouwd contactpersoon die zowel de inkomensvraag als de werkvraag regisseert en meer maatwerk. Het cluster is opgedeeld in zes gebiedsteams. Dat maakt een persoonlijkere werkwijze mogelijk. Met elke inwoner die afhankelijk is van inkomensondersteuning van de gemeente, wordt gekeken wat de belemmeringen zijn om aan het werk te kunnen en hoe de gemeente kan helpen bij het wegnemen van die belemmeringen. We zien een vraag naar een uitkering als een vraag naar werk en kijken met de inwoner welke stappen er gezet kunnen worden.
Bij werk en inkomen zien we het aantal aanvragen voor een uitkering, vooral van jongeren, toenemen. Waar het kan proberen we ook in deze tijd mensen direct te bemiddelen naar werk. Het is goed dat het nieuwe werk en inkomen nu staat. Want met de inhaalslag die we willen maken door met meer Arnhemmers die al lange tijd aan de kant staan én de nieuwe instroom wordt er veel van ons verwacht.
Sociaal hospitaal
De landelijke werkgroep sociale impact coronacrisis ziet bij een aantal groepen en op een aantal domeinen de kwetsbaarheid toenemen, onder andere bij multiprobleemgezinnen. Bij gezinnen gaat het vooral om alleenstaande ouders, gezinnen onder de armoedegrens en met weinig bestaanszekerheid, ouders met verstandelijke beperkingen (die de situatie vaak niet goed begrijpen), ouders met psychiatrische problemen en ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Bekend is dat naarmate gezinnen te maken krijgen met meer risicofactoren de druk op ouder-kindrelaties toeneemt. Dit kan leiden tot serieuze opvoedproblemen, stress, verslaving, tot kindermishandeling en partnergeweld aan toe.
Het is dan juist nu goed dat we kunnen starten met het Sociaal Hospitaal. Honderdvijftig Arnhemse gezinnen die gebukt gaan onder een ‘giftige cocktail’ van problemen krijgen de komende twee jaar specialistische hulp om hieruit te komen en zo een beter leven te krijgen. Het Instituut Publieke Waarden gaat deze hulp, het ‘sociaal hospitaal’, verlenen. Ik hoorde voor het eerst over het Sociaal Hospitaal toen ik Den Haag was om te praten over de aanpak van schulden. Deze aanpak bleek succesvol, het leek ons goed om dit ook in Arnhem toe te gaan passen. Deze aanpak bestrijkt het hele sociale domein en helpt mensen echt een stap vooruit, juist in die gezinnen waar het met de reguliere hulp niet lukt.
Kern van de aanpak van het sociaal hospitaal is de ‘doorbraakmethode’. Ouders in zulke gezinnen weten meestal heel goed dat ze problemen hebben. Maar het lukt ze niet meer een uitweg te zien, vaak omdat voor hun grootste probleem geen oplossing weten. Het sociaal hospitaal gaat dan samen met dit gezin dát probleem eerst aanpakken en oplossen.
We werken steeds integraler in de wijk om de beste ondersteuning te kunnen bieden aan onze Arnhemmers. Daarin zetten we grote stappen de komende tijd.