Verlenging opvang asielzoekers in Elderhoeve

1 oktober 2020

De PvdA vindt dat iedereen die zijn land ontvlucht omdat zijn leven in gevaar is opgevangen moet worden op een veilige plek. Daarom stond de PvdA 5 jaar geleden ook achter het besluit van het college om asielzoekers op te vangen in Arnhem-Noord en later ook in Elderhoeve.

De PvdA heeft toen na gesprekken met de omwonenden gepleit voor een evaluatie.  Die is nu ook gehouden en aangeboden aan de raad. Daarnaast is de PvdA de afgelopen week ook nog in gesprek gegaan met omwonenden om te horen wat zij van eventuele verlenging van de opvang vinden.

De PvdA was blij te merken dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen de omwonenden en de bewoners van Elderhoeve. Men helpt elkaar met taallessen, spelen met de kinderen, het verzamelen en uitdelen van spullen en helpen elkaar bij het schoonhouden van de omgeving. Zo leren ze van elkaars cultuur en hebben veel begrip voor elkaar gekregen. Valt er dan nooit iets voor in de omgeving van het AZC? Natuurlijk wel. Het is een gewone wijk, net als alle andere wijken waar wel eens iets voorvalt.  Maar in de regel is het daar zelfs rustiger dan in sommige andere wijken.

De PvdA heeft zich uitgesproken voor het opvangen van asielzoekers is in Elderhoeve en daarom tegen de motie gestemd om het AZC te sluiten. Wel hebben we aan het college de toezegging gevraagd om het contact met de omwonenden structureel te organiseren zodat zij zeker weten dat zij gehoord worden en we er niet na een paar jaar achter komen dat het contact is verwaterd.

De PvdA is blij dat de raad ook dit keer asielzoekers wil opvangen. Het college moet nu nog een besluit nemen, maar de PvdA hoopt dat ook zij, nu de motie is verworpen, voor de verlenging van het AZC kiezen.