Jeugdzorg in Arnhem

10 juli 2020

De afgelopen tijd ging het in de gemeenteraad in Arnhem, net zoals bij veel gemeenten, vaak over de stijgende kosten in de zorg. Vorig jaar leidde dit zelfs tot een breuk in de coalitie. In de afgelopen periode blijkt dat de stijging van de kosten in met name de Jeugdzorg doorloopt. Deze ontwikkelingen zijn voor de Rekenkamer Arnhem aanleiding geweest om een onderzoek te doen naar de jeugdzorg in Arnhem. Daarnaast heeft op verzoek van de gemeenteraad de VNG-visitatiecommissie ook een onderzoek naar de jeugdzorg in Arnhem gedaan. Beide kwam onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat er weliswaar veel goed gaat, maar dat het eigenlijk ontbreekt aan een visie op de jeugdzorg. We doen wat nodig is, maar sprake van een consistent beleid op basis waarvan keuzes gemaakt worden is er niet. We hebben het vaak over het “hoe”, maar nooit over het “wat”. Wat is nodig om de Arnhemse jeugd te ondersteunen bij hun ontwikkeling, wat is er nodig om de jeugd te ondersteunen als dat nodig is en wat zijn de problemen die we in Arnhem vaak tegen komen. Als die vragen beantwoord worden kan gesproken worden over hoe we dit organiseren.

De PvdA is erg blij met de uitkomsten van de onderzoeken en de aanbevelingen die gedaan worden. Het college heeft gelukkig eerder al aangegeven een integrale visie op het sociaal domein te willen opstellen. De gemeenteraad heeft, mede op initiatief van de PvdA, verzocht om ook een jeugdnota op te stellen. De motie van het CDA, samen met de PvdA, GroenLinks, D66, Arnhem Centraal en ChristenUnie heeft het college opgeroepen deze jeugdnota op te stellen.

Naast het Rekenkamerrapport lag er ook een voorstel van het college met voorstellen voor de jeugdzorg. De voorstellen waren onder andere betere monitoring, maar ook het uitvoeren van begeleiding door de sociale wijkteams en het instellen van budgetplafonds. Dit voorstel was voor de PvdA eigenlijk een bevestiging van de uitkomsten van het Rekenkameronderzoek. We praten weer over het hoe en niet over het wat. Om deze reden heeft de PvdA een amendement opgesteld met het CDA, GroenLinks, ChristenUnie, Arnhem Centraal en D66 om een deel van de voorstellen te laten uitwerken in de nog op te stellen visie op het sociaal domein en de jeugdnota. Dus vanuit de visie kijken welke voorstellen haalbaar en wenselijk zijn. Een deel van de voorstellen was voor de partijen prima en kunnen nu uitgewerkt worden, zoals monitoring en betere handhaving. Maar voorstellen zoals budgetplafonds of het deels schrappen van vaktherapieën wordt nu meegenomen in de visie. Tevens is ruimte geboden voor een pilot om een deel van de begeleiding te laten uitvoeren door de wijkcoaches. De uitkomsten hiervan kunnen ook meegenomen worden in de visie. De PvdA is blij dat dit amendement het gehaald heeft. Nu kunnen we daadwerkelijk eerst praten over onze visie op goede jeugdzorg in Arnhem en dan over hoe we dit gaan organiseren.

Naast het hiervoor genoemde voorstel wil het college ook aan de slag met het sociaal hospitaal. Een doorbraakmethode om 150 jongeren met complexe problematiek verder te helpen. Deze methode opgesteld in samenwerking met het Instituut voor Publieke Waarden moet zorgen dat Arnhem deze jongeren daadwerkelijk vooruit kan helpen. De methode heeft zich in andere steden bewezen. De PvdA heeft hier mee ingestemd en is benieuwd naar de resultaten van deze methode.