Wekelijkse column: Thuis

26 februari 2024
Thuis wil je tot rust komen. Ruzie met de buren of woonoverlast kan dan je leven verpesten. In Arnhem kun je buurtbemiddeling inschakelen om te voorkomen dat het zo ver komt.
Dat kan al sinds 2006. En de Gemeente Arnhem en woningbouwcorporaties Volkshuisvesting Arnhem, Vivare en Portaal hebben samen afgesproken dat de komende jaren te blijven doen en zelfs meer te investeren in buurtbemiddeling. Vandaag zetten we daarvoor onze handtekening.
De buurtbemiddelaars van welzijnsorganisatie Rijnstad kunnen zich daarmee nog langer inzetten om ervoor te zorgen dat de rust tussen buren weer wederkeert. Soms werken ze hiervoor samen met de Politie Eenheid Oost-Nederland.
Vaak lukt het om, bijvoorbeeld dankzij een goed gesprek, de overlast terug te dringen. We zien dat er steeds meer meldingen zijn en dat ze ook steeds ingewikkelder worden. Toch lukt het dankzij de rust en het begrip van de vrijwillige buurtbemiddelaars om 62,5% van al deze meldingen met een goed resultaat af te sluiten.
Reden genoeg om de inzet nog sterker door te zetten. Zodat we in de toekomst nog meer Arnhemmers kunnen helpen wanneer hun huis vanwege overlast van de buren niet meer voelt als thuis.
Mark Lauriks is onze wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken. Elke week schrijft hij hier iets over zijn werk voor Arnhem.