Wekelijkse column: Samenwonen

2 december 2023

Stel je zit te denken om te gaan samenwonen. Kan superspannend zijn. Maar als je moet rondkomen van een uitkering hangt er dan ineens heel veel van af.

Te veel, als je het mij vraagt. Je gaat in één keer terug in inkomen. Allerlei formele gevolgen. Verplicht je woning opzeggen. Allemaal omdat de Participatiewet het echte leven van mensen soms flink in de weg zit.

Dat kan een waardige manier van je leven inrichten frustreren. Daarom gaan we het in Arnhem voortaan anders doen. Mensen die gaan samenwonen en een uitkering hebben, kunnen nu eerst een tijd wennen zonder dat het gevolgen voor ze heeft. 

De praktijk leert: dan gaat het in veel meer rust, ruimte en vertrouwen, met financiële zekerheid, en krijgen mensen grip op de stappen die ze in hun leven willen zetten. Na een motie van de SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn we daar al mee gaan oefenen. De ervaringen daarmee waren zo positief dat we het voortaan de vaste werkwijze maken in de stad. 

Hopelijk volgen veel gemeenten zodat mensen met een uitkering net zo waardig hun leven kunnen inrichten als ieder ander. 

Meer weten hierover? Kijk op: www.arnhem.nl/samenwonenopproef

Mark Lauriks is onze wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken. Elke week schrijft hij hier iets over zijn werk voor Arnhem.