Ken je kandidaat: El Yazid Aït Chrif

14 maart 2022

El Yazid Aït Chrif (“noem me maar Jazid”) is 41, getrouwd, heeft twee dochters van 2 en 6 en woont in Arnhem-Noord – maar komt van Arnhem-Zuid. Jazid is een kind van Malburgen en koestert die roots en zijn Marokkaanse achtergrond. Toen hij opgroeide in Malburgen-West en Malburgen-Oost zag hij om zich heen dat gelijke kansen niet vanzelfsprekend zijn. “Iets terug willen doen,” is de reden dat Jazid nu de politiek in stapt. 

In het dagelijks leven is Jazid manager levensverzekeringen bij ABN AMRO. Daar haalt hij voldoening uit het uitdagende werk en heeft hij plezier in het samenwerken om samen doelen te bereiken. Zijn doel als manager: gelukkige medewerkers, in de breedste zin van het woord. Je kunnen ontplooien in je werk, en jezelf kunnen zijn. Maar Jazid voelde dat hij meer wilde doen dan alleen zijn drukke baan. Iets terug doen voor zijn stad Arnhem. Met in het achterhoofd zijn jeugd in Malburgen.

Nog niet genoeg kansen voor iedereen 

“Kansen zijn er in Arnhem. Maar echt niet genoeg voor iedereen.” Jazid kent de schrijnende situaties in veel Arnhemse huishoudens – waar geen ruimte is na te denken over de toekomst, omdat je van dag tot dag leeft. En hij herinnert zich de woonproblemen die je kunt meemaken. Onrust in de buurt, overlast van buren. Slecht onderhouden woningen, en veel te klein. “Daar moet de politiek iets aan doen. De wooncrisis is ook: kun je wel fijn wonen in je eigen buurt.” Hij staat daarom 100% achter de plannen van de PvdA om sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen met voorrang op te knappen en te isoleren, en om voor meer betaalbare woningen te zorgen.

Verbinden als inspirerende boodschap 

Als je Jazid vraagt om zijn politieke voorbeeld, dan aarzelt hij. “Die heb ik eigenlijk niet.” Niet gek, want Jazid is geen politieke junkie, maar stapt juist in de voor hem relatief onbekende wereld, niet om de politiek, maar om de verandering die daarin mogelijk is voor Arnhemmers. “Nou, ééntje dan, maar dat is wel een beetje een cliché: Barack Obama.” De oud-president had een inspirerende, verbindende boodschap, “voor iedereen bij elkaar”, en dat spreekt aan, zegt Jazid.

Arnhem vol met potentie 

Als je Jazid vraagt wat hij het eerst in de gemeenteraad van Arnhem voor elkaar wil krijgen, zegt hij: “Nou, het verkiezingsprogramma van de PvdA – dat is eigenlijk alles waar we voor moeten knokken om Arnhem nog beter te maken.” Maar toch ziet hij nog een andere missie: “Arnhem verder brengen – ook op economisch vlak.” Jazid ziet in Arnhem een stad vol met potentie. Met in potentie nóg meer werkgelegenheid en nog meer onderscheidende, talentvolle sectoren. “Arnhem zou net als Eindhoven één van de toonaangevende gebieden van Nederland kunnen zijn. We moeten het ook verdienen voor de mensen, zodat we voor iedereen een eerlijke baan kunnen vinden.” Hij kijkt er erg naar uit om daarin, samen met inwoners en ondernemers, als raadslid mee te helpen aan doorbaken om dat mogelijk te maken.

Of Jazid dan nog tijd over houdt? “Alleen voor goede koffie, ben ik bang.” Voor ontspanning, en om nieuwe plannen te makken. “Als ik iets mag aanraden? Koffiebar Walt in de Koningstraat, daar ben ik graag te vinden!”