Open brief: Discriminatie in Arnhem

27 januari 2022

Beste Arnhemmer,

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in onze stad. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Wij maken dat in ons eigen leven mee. Vanwege onze afkomst, huidskleur, beperking of seksuele voorkeur. Er niet helemaal bij mogen horen, lijkt het soms. Nagekeken worden. Scheldwoorden naar je hoofd. Geweigerd bij de horeca. Minder kans op een woning. Soms zelfs geweld.

En dit voelen we niet alleen, het gebeurt ook daadwerkelijk. Zo verscheen onlangs het onderzoek op de Arnhemse woningmarkt dat aantoont dat verhuurmakelaars geen enkele moeite hebben om ons op basis van onze achternaam, huidskleur of seksuele gerichtheid te weigeren voor een woning.

Dat accepteren we niet. Discriminatie en racisme zijn geen natuurverschijnsel. Het sluit uit. Het is fout. En het is strafbaar. Wij geloven niet dat iemand die in een rolstoel zit, of een niet-witte huidskleur heeft, of op mensen van hetzelfde geslacht valt – zich meer moet bewijzen dan ieder ander, of zich “in moet vechten.”

En daarom zijn we de politiek in gegaan. Als kandidaat voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart. Lokaal kunnen we namelijk discriminatie en racisme aanpakken:

  • Met een sterk meldpunt waar je terecht kunt als je last hebt van discriminatie en uitsluiting.
  • Met zware boetes voor makelaars, verhuurders, bedrijven en organisaties die uitsluiten en discrimineren.
  • Met een Inclusiefonds waarmee initiatieven van Arnhemmers die discriminatie en racisme willen bestrijden, worden ondersteund.

Om verschil te maken. Voor iedereen die op ons lijkt. En die niet op ons lijkt. Voor een stad waar je jezelf kunt zijn. Dát is een Arnhem om trots op te zijn.

PvdA Arnhem

El Yazid Ait Chrif

Marjan van Munster

Ria de Vries

Ricardo Brouwer

Yasemin Yildiz

Moïsha de Vries