Structurele oplossing huisvesting maatschappelijke organisaties

24 september 2020

De maatschappelijke organisaties in Arnhem worstelen al jaren met ruimtegebrek of tijdelijke plekken. Daardoor moeten organisaties steeds weer opnieuw op zoek naar andere huisvesting. De hoge huren zijn voor deze organisaties bijna niet op te brengen. Omdat deze organisaties juist voor mensen in armoede van grote betekenis zijn heeft de PvdA een agenderingsverzoek ingediend samen met de ChristenUnie. Daarbij willen we een structurele oplossing voor het steeds terugkerend huisvestingsprobleem van deze zo belangrijke maatschappelijke organisaties.

De PvdA vindt dat deze organisaties gefaciliteerd moeten worden juist omdat ze voor de meest kwetsbare mensen van groot belang zijn. Daardoor kunnen kinderen uit armoede gezinnen toch Sinterklaas vieren, kunnen mensen o.a. kleding uitzoeken, en gratis brood afhalen. Daarom spraken we gisteren met de wethouder en de raad over het agenderingsverzoek van de PvdA en de christen unie over huisvesting van maatschappelijke organisaties.

De PvdA heeft waardering voor al die vrijwilligers die zich telkens weer belangeloos inzetten voor de meest kwetsbare gezinnen.

De PvdA was tevreden over de bijval van de andere partijen en de toezeggingen van de wethouder. De wethouder heeft aangekondigd dat er een plek komt waar vraag en aanbod op elkaar kan worden afgestemd. Er zijn bedrijven die maatschappelijke organisaties een hand toe kunnen reiken in de zin van ruimte die leeg staat. Door dat op één plek te bundelen en te koppelen aan vragen van maatschappelijke ondernemingen is het makkelijker om tot goede resultaten te komen. De PvdA heeft wel zorgen over deze oplossing omdat zij vindt dat de gemeente de verantwoordelijkheid heeft voor deze organisaties en niet alleen de particuliere bedrijven voor de oplossing moeten zorgen. De wethouder heeft de raad toegezegd om een inventarisatie te maken van ondernemingen die zich in Arnhem voor inwoners in armoede inzetten en waar zij tegenaan lopen. Dat kan een ruimte zijn, maar ook financiële ondersteuning. De PvdA heeft gevraagd of ook de kennis die er binnen de gemeente is over het zoeken naar sponsors zodat ondernemingen minder afhankelijk worden gekoppeld kan worden aan de mogelijkheden om ondernemingen te ondersteunen . Juist omdat zij vaak geleid worden door vrijwilligers kunnen zij zulke informatie goed gebruiken.

Zodra de inventarisatie er is gaan we opnieuw om te tafel om een besluit te nemen over de wijze waarop de raad vind dat we deze ondernemingen moeten ondersteunen.

De PvdA is blij met de toezegging dat de inventarisatie naar de raad komt en de bereidheid van alle fracties om een structurele oplossing te vinden. De PvdA heeft waardering voor al die vrijwilligers die zich telkens weer belangeloos inzetten voor de meest kwetsbare gezinnen.