Vincent Bouma: “Voor mij is de cirkel weer rond.”

29 maart 2022

Maandagavond 28 maart was de Afscheidsraad. In deze bijzondere raadsvergadering namen verschillende raadsleden afscheid van de Arnhemse politiek. Dit is de speech van raadslid Vincent Bouma:

Vier jaar geleden werd ik geheel tot mijn eigen verassing op de vierde plek van de kandidatenlijst van de PvdA gezet. Dit keer werd ik, weer geheel tot mijn eigen verrassing, op de achtste plaats gezet. Nu zou je kunnen denken dat ik dubbel zo goed ben geworden in vier jaar tijd, maar zo werkt het bij een kandidatenlijst helaas niet. 

Vier jaar geleden was die vierde plek net voldoende om in de raad te komen. Daarmee ging ik een nieuwe fase in mijn leven in. Niet alleen moest ik opeens volwassen worden en beslissingen gaan nemen die niet alleen inpakt op mij hadden, maar die veranderingen voor de hele stad zouden betekenen. In het begin kwam ik niet veel verder dan niet verzuipen. Trappelen om het hoofd boven water te houden. Ik focuste me op vraagstukken als: waarom hebben ze onderzoekstechniek A en niet techniek B gebruikt? Totaal niet belangrijk natuurlijk. Ik baal er stiekem dan ook nog steeds van dat mijn voorstel om een kinderraad voor Arnhem op te richten duidelijk geen meerderheid zou halen.   

In mijn tweede jaar als raadslid leerde ik langzaam zwemmen. Met name rondom de veranderingen bij poppodium Willemeen heb ik veel geleerd over het politieke handwerk. Sarah, maar met name Eric, nog bedankt daarvoor. 

In mijn derde jaar als raadslid had ik dan eindelijk het idee dat ik snapte wat ik deed. Het meest trots ben ik misschien nog wel op de Arnhemse aanpak van energiearmoede. Hierdoor waren we als stad beter voorbereid op de problemen die nog komen gingen. Daarnaast vond ik de samenwerking met Bas en Jan om te komen tot een sportdag op Papendal Arnhem voor alle Arnhemse scholieren heel mooi. Dat toonde voor mij aan dat als je de samenwerking opzoekt je tot mooie resultaten kunt komen. 

Het afgelopen jaar is voor mij, zelfs ondanks de beperkingen door corona, echt een jaar van met de stad geweest. Samen met wederom wethouder van Dellen zijn we op bezoek gegaan bij de bewoners van Plattenburg die zich niet gehoord voelden. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor bewoners van Klarendal die graag een extra kunstwerk wilden van hun Arno Arts. Een kunstwerk dat wethouder Bouwkamp voor ze gaat regelen, Nogmaals dank daarvoor, Cathelijne. 

Ik heb de afgelopen vier jaar genoten van de goede samenwerking met andere raadsleden en wethouders. Of het nou op het voetbalveld of in de zaal was met ons raadsvoetbalteam, op de zeer gezellige raadsbarbecues of kerstborrels georganiseerd door de feestcommissie. Zitvolleyballen danwel American Football spelend met ROSA (Raadsleden Ontmoeten Sportend Arnhem). Maar ook heb ik  af en toe gebaald van de soms te harde toon van het debat. Ik heb genoten van het contact met inwoners. Dat je echt wat voor ze kon betekenen. En tot slot: we hebben dan geen kinderraad gekregen, maar twee weken geleden ontvingen we wel het voorstel voor een Kinderburgemeester. Voor mij is de cirkel weer rond.

“Ik heb genoten van het contact met inwoners.”

Vier jaar geleden was mijn vierde plek net genoeg om in de raad te komen, mijn achtste plaats was dit keer helaas net niet genoeg. Daarom moet ik vanavond voorlopig afscheid nemen. Maar niet voor ik de nieuwe raadsleden nog een advies mee heb gegeven.

Beste nieuwe volksvertegenwoordigers, zoek elkaar en de stad de komende vier jaar op, ga de discussie met elkaar aan, maar doe dat op de inhoud, ga eens koffie of een ander drankje met elkaar drinken, maar werk vooral samen, want met veertien partijen zijn er minimaal veertien meningen in de raad. Veertien meningen die door onze stad gekozen zijn en die er dus toe doen. Doe het samen en doe het mét, maar vooral vóór de stad! 

Vincent Bouma tijdens zijn afscheid in de Arnhemse gemeenteraad.