Door op 17 juni 2015

Voor Koenders is Arnhem “niet iets uit het verleden”

Na ministers Dijsselbloem en Ploumen was het afgelopen vrijdag de beurt aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in de ‘college tour’ reeks In gesprek met… Als locatie voor dit gesprek over idealen en actualiteiten was dit keer het oog gevallen op de prachtige Eusebiuskerk. Een thuiskomst voor de minister voor wie Arnhem “niet iets uit het verleden” is. Een verslag.

Ernemmer
Bert Koenders is geboren en getogen in Arnhem en groeide op aan de Amsterdamseweg. In zijn studententijd in Amsterdam werd hij in 1978 lid van de PvdA. Zijn Arnhemse roots vergat hij niet. Toen één van de Jonge Socialisten Bert Koenders vroeg om zijn vraag in het Ernems te beantwoorden, kwam het antwoord er zo vlot uit, dat het maar de vraag is of álle aanwezigen hem hebben kunnen verstaan. Eerder bleek al dat Bert duidelijk een ‘Ernemmer’ is gebleven door het over NEC (spreek uit: nek) en Vites te hebben. Dat kon op enthousiasme rekenen van de in meerderheid Arnhemse bezoekers (en wat minder van de Nijmeegse).

Gespreksleider Aart van Cooten houdt een foto van Koenders' geboortestad voor.

Gespreksleider Aart van Cooten houdt een foto van Koenders’ geboortestad voor.

Buitenlandse Zaken
Bert Koenders is de opvolger van Frans Timmermans die vorig jaar Eurocommissaris is geworden. Op een vraag uit hij publiek of Koenders beter is dan zijn voorganger, zei hij bescheiden dat het niet aan hem is om daar over te oordelen. Het publiek stuurde de Minister door middel van vragen figuurlijk de hele wereld over, van Suriname naar Cuba en van Syrië zelfs tot buiten de dampkring. “De wereld is groot en ingewikkeld genoeg voor een Nederlandse Ministerdie zich beperkt tot aardse Buitenlandse Zaken” antwoordde Bert Koenders. Dat bleek uit de antwoorden en het inkijkje in de lastige diplomatieke dilemma’s waar een minister van Buitenlandse Zaken mee te maken krijgt.

Jonge Socialisten
De organisatie van deze derde editie van In gesprek met… was niet alleen in handen van de PvdA afdeling Arnhem, maar tevens van de Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen. De door gespreksleider Aart van Cooten zorgvuldig voorbereide structuur van het vraaggesprek werd regelmatig onderbroken door belgeluid door één van de JS-leden. Afgesproken werk bleek achteraf, maar zeker wel verrassend. En dat effect leverde daardoor ook verrassende inzichten op over het leven en de carrière van Bert Koenders.

Enkele JS-leden stelden hun vragen vanaf de eerste rij.

Enkele JS-leden stelden hun vragen vanaf de eerste rij.

Een album van foto’s van de avond is te vinden op Facebook.