Door Ria de Vries op 18 juli 2016

Wie helpt bij het boodschappen doen?

Zelf boodschappen doen is niet vanzelfsprekend. Het gebruik maken van voorzieningen voor boodschappen, zoals buren/familie of de boodschappenservice van een supermarkt, kan helpen maar niet voor iedereen. De PvdA wil daarom van het college weten wat zij gaan doen om te zorgen dat de mensen die dat echt niet kunnen toch boodschappen in huis krijgen. 

In juni 2015 heeft het Arnhemse college het raadsvoorstel WMO/ Hulp bij Huishouden voorgelegd aan de raad. In dat voorstel werd de activiteit ‘boodschappen doen’ uit de Hulp bij Huishouden (HbH) gehaald, omdat er, volgens het college, genoeg voorliggende voorzieningen voorhanden zijn, zoals hulp van vrienden en/of buren of de boodschappenservice van supermarkten. De PvdA heeft toen een wijzigingsvoorstel ingediend om de boodschappenactiviteit in de HbH te behouden voor die groep mensen die niet kunnen terugvallen op deze voorliggende voorzieningen. Toenmalig wethouder Kok heeft maatwerk toegezegd en nadrukkelijk vermeld dat de raad het college altijd aan deze toezegging kon en kan houden. Op grond van die toezegging heeft de PvdA het wijzigingsvoorstel ingetrokken.

Nu blijkt in de praktijk dat er niet altijd gebruik gemaakt kan worden van de voorliggende voorzieningen. Hulp van buren/familie/vrienden is niet altijd voorhanden. Supermarkten werken met een minimaal bestelbedrag voordat boodschappen worden thuisbezorgd. Dit bedrag is zo hoog, dat minima en mensen in schuldhulpverlening dit niet kunnen opbrengen, omdat hun weekgeld lager is dan het minimale bestelbedrag. De PvdA wil maandag 18 juli van het college weten of het hiervan op de hoogte is en welke actie hierop ondernomen zal worden. Daarbij komt ook dat de wijkteams op de hoogte moeten te zijn dat het doen van boodschappen een gegarandeerde en toegezegde activiteit is voor de groep mensen die niet kan terugvallen op een voorliggende voorziening. Of dat zo is en hoe het uitgevoerd zal worden hoopt de PvdA ook te horen. Hulp voor het doen van boodschappen moet er voor iedereen die dat nodig heeft zijn.

Ria de Vries

Ria de Vries

Ik ben Ria en ben 60 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik budgetcoach. Ik maak me boos over onrecht. Mensen die een afwijzing krijgen voor een uitkering terwijl ze geen cent hebben, daklozen die niet naar binnen mogen bij Iriszorg, het gevecht dat men in Arnhem moet leveren voor goede zorg als er

Meer over Ria de Vries