Onze inbreng bij het Duidingsdebat

Door Giovanni Visser op 25 maart 2022

Op woensdag 23 maart was het zogenoemde Duidingsdebat in de gemeenteraad. De lijsttrekkers van alle verkozen partijen gingen met elkaar in debat over de verkiezingsuitslag. De uitkomst van het debat is dat GroenLinks het vertrouwen heeft gekregen om het formatieproces op te starten en een informateur aan te wijzen. Lees hier onze inbreng tijdens dit debat:

Op de eerste plaats: felicitaties aan de partijen die groter zijn geworden en aan de partijen die nieuw zijn. Het is een hele eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn.

We zijn nu met veel fracties. Dat vereist verantwoordelijkheid en discipline. Onze stad moet bestuurbaar zijn. Op een goede en constructieve manier met elkaar samenwerken. Laten wij samen die verantwoordelijkheid dragen. Arnhem kent grote opgaven en eindeloos vergaderen lost die niet op. Veel mensen hebben gestemd, maar veel ook niet. Er is heel wat nodig om hen te bereiken!

Nu, de formatie.

GroenLinks moet als grootste partij het initiatief nemen om tot een nieuwe coalitie te komen. De PvdA ziet het aanpakken van de wooncrisis, de leefbaarheid van onze wijken en gelijke kansen in brede zin als grote opgaven voor onze stad. Daar zijn de energiecrisis en de komst van vluchtelingen bijgekomen. Dat vraagt wat van Arnhem en de gemeente is aan zet.

We moeten meer woningen bouwen en vooral betaalbaar in de vorm van fors bijbouwen van sociale huurwoningen en het realiseren van sociale koopwoningen. Samen met het aan banden leggen van beleggers in de stad. Arnhem is toe aan een grote opknapbeurt, zo laat de energiecrisis nog meer zien: kiezen tussen een warm huis, de huur betalen of boodschappen doen is onmenselijk.

Daarnaast moeten we achter onze wijken staan: sociale cohesie versterken, ruimte vergroenen en mooier maken, voorkomen dat wijken afglijden. Tot slot gelijke kansen: dan gaat het natuurlijk om keihard bestrijden van racisme discriminatie, maar ook over goed onderwijs (schoolgebouwen), armoede beperken en zorgen dat mensen aan het werk komen en blijven. Samen met alle bevlogen ondernemers die onze stad rijk is.

Deze gemeente staat er goed voor. Juist daarom moeten we ongelijk investeren in gelijke kansen. In onze stad. Een kans die dit stadsbestuur moet en kan nemen.

De PvdA geeft GroenLinks het vertrouwen om een informateur aan te wijzen en wil deze meegeven om een coalitie te zoeken die werk gaat maken van deze opgaven, zodat we tot een gedragen akkoord kunnen komen voor de komende jaren. Een links-progressieve coalitie die sociale, eerlijke en duurzame keuzes maakt, is daar in onze ogen het beste toe in staat. Nadrukkelijk naast een akkoord samen met de raad en samen met de stad. De PvdA staat open voor een gesprek en is bereid om verantwoordelijkheid te nemen in een coalitie die deze opgaven als belangrijkste speerpunten ziet.

Giovanni Visser

Giovanni Visser

Lees mijn brief aan alle Arnhemmers hier: Brief aan alle Arnhemmers. Ik ben Giovanni en 23 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Arnhem. Naast het raadslidmaatschap werk ik bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik woon in Arnhem-Zuid. In mijn vrije tijd houd ik van fietsen, wandelen, lezen of een fijn

Meer over Giovanni Visser