PvdA Arnhem stelt vragen over bewakingscamera’s

Door Giovanni Visser op 9 februari 2022

Op 8 februari lazen we bij Follow The Money en de NOS het bericht dat in een groot aantal gemeenten bwakingsvideo’s van de merken Hikvision en Dahua hangen. Deze fabrikanten zijn in handen van de Chinese staat en zijn betrokken bij mensenrechtenschendingen in dat land. Een van deze schendingen betreft grootschalige videosurveillance.

Landelijk is er al enige jaren aandacht voor de rol van Chinese merken bij massasurveillance. Niet alleen vanwege de mensenrechtenschendingen, maar ook vanwege kwetsbaarheden in de software van de camera’s. Deze kwetsbaarheden zijn mogelijk een achterdeur voor Chinese spionage in Nederland.

Uit de kaart van de NOS blijkt dat ook Arnhem mogelijk gebruikt maakt van camera’s van deze merken.

Kaart met camera’s van het merk Hikvision die via internet benaderd kunnen worden.

 

PvdA Arnhem stelt daarom ook een aantal vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

  1. Deelt het College de mening dat het gebruik van camera’s, of andere apparatuur, van bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of spionage onwenselijk is?
  2. Maakt de gemeente Arnhem gebruik van camera’s van Hikvision en Dahua? Zo ja; hoeveel?
  3. Is het College bereid deze camera’s zo snel mogelijk ter vervangen en anders uit te schakelen?
Giovanni Visser

Giovanni Visser

Lees mijn brief aan alle Arnhemmers hier: Brief aan alle Arnhemmers. Ik ben Giovanni en 23 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Arnhem. Naast het raadslidmaatschap werk ik bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik woon in Arnhem-Zuid. In mijn vrije tijd houd ik van fietsen, wandelen, lezen of een fijn

Meer over Giovanni Visser