Eric Greving: “Ik heb genoten van jullie!”

29 maart 2022

Maandagavond 28 maart was de Afscheidsraad. In deze bijzondere raadsvergadering namen verschillende raadsleden afscheid van de Arnhemse politiek. Dit is de speech van fractievoorzitter Eric Greving:

Toen ik in 2010 actief werd als bestuurslid van PvdA Arnhem was één van mijn eerste klussen het vouwen van ons afdelingsblad ‘De Stroom’. Zo’n 500 exemplaren haalde ik op bij de drukker in Malburgen en dan moesten ze in elkaar gevouwen worden en gestickerd met de adressen van onze leden.

In dit blad las ik de bevlogen artikelen van onze raadsleden op dat moment. Ik wist dat de gemeenteraad de plek was om met mijn idealen iets te doen voor onze stad. In 2011 mocht ik dat gaan doen als fractievolger. De verhalen van de mensen in de stad is is wat mij altijd gedreven heeft. Al jaar en dag gaat de PvdA langs de deuren met rode rozen. De roos die op zaterdagochtend bij veel mensen toch een glimlach gaf, ook al hadden ze eigenlijk niet iets met de PvdA.

En aan het eind van de ochtend was de toenmalige voorzitter toch weer wat teleurgesteld in mij, want in plaats van veel mensen bezoeken en spreken had ik in drie uur tijd maar twee mensen gesproken. Want niets mooier als je iemand spreekt die zegt niets met de politiek te hebben. En dan ga je in gesprek, over de kinderen op school, de ouder wordende ouders, het werk, de woning, de buurt en ga zo maar door. Na dat toch weer lange gesprek kon je dan zeggen dat we daarnet gesproken hadden over politiek. Want in de gemeenteraad kun je het verschil maken voor mensen over zaken die hun dagelijks raakt. Dat is het mooie van wat wij hier doen in de stad en in deze zaal. 

“In de gemeenteraad kun je het verschil maken voor mensen over zaken die hun dagelijks raakt.”

Vandaag stopt dit voor mij. Een prachtige periode van elf jaar actief mogen zijn. Ik wil op deze plaats graag mijn fractie bedanken voor de afgelopen vier jaar. Jullie waren een topteam. Ria met haar immens sociale hart, Vincent met je altijd positieve blik en Giovanni met je enorme gedrevenheid. En ook Hanny, je moest helaas eerder stoppen, die iedereen scherp hield. Geweldig. En op deze plek bedank ik ook Martien. Jij haalde mij als fractievolger bij de fractie in 2011 en nu sta ik hier. Dankjewel voor alles.

Ik wil op deze plaats ook de ambtelijke organisatie bedanken en dan met name de griffie. Als ik op vrijdag weer de oproep van Petra zag voor het leveren van voorzitters en de herinnering op dinsdag. Wat moet dat af en toe frustrerend zijn geweest. Maar ook de ambtenaren die altijd voor ons klaarstonden. Dank daarvoor. Ik dank op deze plaats ook jullie in deze raad. Er wordt veel geschreven over de bestuurscultuur. Maar op deze plek wil ik vooral ook de mooie samenwerkingen benadrukken. Ik heb dat altijd gekoesterd. Daar zijn mooie voorstellen uitgekomen.

Voorzitter, ik ga afronden. En in mijn afronding bedank ik de inwoners van wie ik de verhalen heb mogen horen, de verhalen waarmee ik aan de slag kon in de raad. Of het nu inwoners waren die zorgen hadden over de verbouwing van hun woning, de geweldige initiatieven in buurthuis ‘De Overkant’ in Presikhaaf, de voor- en tegenstanders van Stadsblokken Meinerswijk, de vrijwilligers van het bewonersoverleg Geitenkamp waar ik 11 jaar bij heb mogen zitten, de woonwagenbewoners en nog velen anderen ik heb het contact met jullie het meest bijzondere gevonden van dit werk.

Voorzitter, dankuwel.

Bij zijn afscheid krijgt Eric Greving een Arnhems Meisje uit handen van burgemeester Ahmed Marcouch.